Ilustrační foto. Zdroj: www.freepik.com

Nejezte zaplavené potraviny, hlídejte své mazlíčky. Ministerstvo rozeslalo obsáhlá povodňová doporučení


Pijte a umývejte se jen nezávadnou vodou, nepodceňujte důležitost používání ochranných pomůcek při odstraňování škod, vyvarujte se konzumace většiny zaplavených potravin, krom zdraví svého sledujte i zdravotní stav svých mazlíčků. Taková a další doporučení pro lidi postižené povodněmi zveřejnily ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav (SZÚ). Ministerstvo tato veřejně dostupná doporučení v pondělí také rozeslalo všem tuzemským krajům, městům a obcím.

„Tato doporučení se týkají především základních hygienických a zdravotních pravidel v oblasti hlídání vlastního zdravotního stavu, předcházení infekčním onemocněním, nakládání s potravinami, kvality vody nebo postupu při úklidu zaplavených nemovitostí. Samostatné doporučení je věnováno postupu při sanaci studní postižených povodněmi,“ uvádí k doporučením ministerstvo a apeluje na jejich dodržování. K tomu se přidává také hlavní hygienička ČR Barbora Macková. „Apeluji na občany, aby se řídili doporučeními orgánů ochrany veřejného zdraví, dbali pokynů složek integrovaného záchranného systému a čerpali informace z ověřených zdrojů,“uvedla.

Při odklízení povodňových škod by lidé podle doporučení ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu (SZÚ) měli používat ochranné pomůcky, zejména gumové rukavice a holínky. Podle doporučení ministerstva a SZÚ je při povodních a po nich základem mít si ruce pitnou vodou a mýdlem a utírat si je do papírových ubrousků, a to „vždy zejména po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím“.

Doporučení se týkají také nakládání s potravinami, které přišly do kontaktu se záplavovou vodou. „Nejezte žádné zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte,“ stojí v doporučeních SZÚ, podle nichž je nutné přistupovat obezřetně také k potravinám z odpojených lednic či mrazáků.

Ty také důrazně varují před konzumací zaplavených zemědělských plodin. „Nekonzumujte zaplavené zemědělské plodiny, je nutno považovat je za zdravotně závadné. Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou,“ doporučuje SZÚ.

Mezi další doporučeními publikovaná ministerstvem patří zkontrolovat si své léky nebo hlídat si své mazlíčky a užitková zvířata. „Pokud dojde ke změně jejich zdravotního stavu, kontaktujte veterinárního lékaře a informujte ho, že zvíře bylo v kontaktu se zaplavenou vodou,“ uvádí ministerstvo. SZÚ přidává také řadu rad, jak postupovat po návratu do zaplavených budov, jak likvidovat plísně nebo jak postupovat při sanaci zatopených studní.

-red-