Ilustrační foto: Pixabay

Německé kontrasty: Smluvní lékaři si polepší, zatímco jednání o platech těch z nemocnic opět selhala

Na první pohled by se mohlo zdát, že nezáleží na tom, kde konkrétně v Německu vykonáváte lékařskou profesi, protože všude jsou podmínky v zásadě stejné. Jenže i v tomto případě platí, že zdání klame. Přinejmenším v těchto dnech totiž můžeme pozorovat zcela rozdílné typy vyjednávání o odměňování lékařů na příští rok podle toho, zda pracují v městských nemocnicích nebo zda jde o lékaře smluvní v rámci systému zákonného zdravotního pojištění. Jedni již mají na příští rok své jisté, zatímco druzí dál marně vyjednávají o navýšení svých platů. O obou případech informovaly deníky Deutsche Apotheker Zeitung a Deutsches Ärzteblatt.

Až ve třetím kole vyjednávání se německé zdravotní pojišťovny a Spolková asociace lékařů statutárních zdravotních pojišťoven (smluvní lékaři) dohodli a úhradách lékařské péče na příští rok. Dojde k jejich nárůstu o 3,85 procenta, což odpovídá přibližně 1,7 miliardy eur (v přepočtu asi 42,7 miliardy korun).

Zdravotní pojišťovny, jež jsou součástí systému zákonného zdravotního pojištění, přitom původně nabízely zvýšení úhrad jen o 1,6 procenta. S tím se ovšem smluvní lékaři nehodlali smířit a výsledkem je navýšení o již zmíněná necelá čtyři procenta, respektive 1,7 miliardy eur.

„Zvýšením úhrad o 3,85 procenta pro rok 2025 reagujeme na současnou situaci, kdy lékařům v ordinacích rostou náklady, zároveň také zohledňujeme extrémně napjatou situaci zdravotních pojišťoven,“ uvedla pro deník Deutsche Apotheker Zeitung Stefanie Stoff-Ahnisová, místopředsedkyně Spolkové asociace zdravotních pojišťoven (GKV – Spitzenverband).

Kompromis bez důvodu k oslavám

Podle ní je však dodatečných 1,7 miliardy eur nemalou sumou, která poplyne z peněženek pojištěnců. „Aby se našim pojištěncům dostalo dobré ambulantní péče, musí být finančně kompenzována také inflace a nedostatek kvalifikovaných pracovníků v lékařských praxích,“ dodala Stoff-Ahnisová.

Pro zástupce smluvních lékařů však pro nalezený kompromis není důvod k oslavám. „Tato dohoda představuje sdílenou odpovědnost mezi zdravotními pojišťovnami a smluvními lékaři, a to ve velmi složitém politickém prostředí. Není důvod k oslavám a výsledek jednání bude mnohými vnímán jako nedostatečný,“ uvedl v reakci Andreas Gassen, předseda představenstva Spolkové asociace lékařů statutárních zdravotních pojišťoven.

S podobnými pocity na dosaženou shodu reagovali také představitelé jiných lékařských sdružení. „Nárůst o 3,85 procenta zdaleka nepokrývá skutečné potřeby lékařských praxí,“ uvedl pro deník Deutsche Apotheker Zeitung Dirk Heinrich, generální ředitel Sdružení lékařských specialistů SpiFa.

Sdružení německých praktických lékařů Virchowbund pak hovoří o „programu předčasného odchodu praktických lékařů do důchodu namísto toho, aby generaci lékařů z období baby boomu udržoval v ordinacích co nejdéle“. Podle sdružení pak dosažená dohoda nepřináší žádní rozhodující zlepšení situace praktických lékařů.

Stále nevyřešená situace lékařů městských nemocnic

Smluvní lékaři však přesto mohou určitý pocit zadostiučinění pociťovat. A to zejména v porovnání s lékaři, kteří pracují v městských nemocnicích. Jejich zástupci se již řadu měsíců nemohou shodnout na tom, jakým tempem porostou od nového roku jejich platy. Zatímco lékaři prostřednictvím odborového svazu Marburger Bund požadují navýšení o 8,5 procenta, zástupci zaměstnavatelů o takovém růstu nechtějí ani slyšet.

Problém je ale v tom, že ani jedna ze stran nenavrhuje kompromisní řešení, na kterém by bylo možné nalézt shodu. Nezdar v jednáních došel dokonce tak daleko, že lékaři městských nemocnic v pondělí přistoupili k výstražné stávce.

Výsledek ale nepřineslo ani třetí kolo jednání, které proběhlo ve středu, tedy dva dny po výstražné stávce. Příští kolo vyjednávání je naplánováno na 14. a 15. října v Berlíně. Obě strany naznačily, že by toto jednání mohlo být konečné. Odborový svaz lékařů totiž hovořil o „velmi křehké vyjednávací situaci“, kdežto zástupci zaměstnavatelů naznačili určitou ochotu k vyřešení situace. Oba tábory se ale víceméně shodnou, že aktuální situaci nelze prodlužovat do nekonečna.

Zdeňka Musilová