Ilustrační foto: Freepik

Nemocnice v Brně kvůli povodni evakuuje pacienty. Hrozí zkrat přístrojů

Evakuace Nemocnice Milosrdných bratří v Brně se dotkne více než 180 pacientů, většina už je v jiných zařízeních v Brně a na jižní Moravě. Hrozí, že se do areálu nemocnice dostane voda. Evakuace začala v pátek, dnes skončí. „Pacienti jsou v bezpečí,“ řekl novinářům ředitel nemocnice Pavel Piler. Šlo podle něj o těžké rozhodování, nemocnice se však ocitla v bezprostředním ohrožení. Při převozech pacientů pomáhala záchranná služba i hasiči.

Podobná evakuace jiné nemocnice v kraji momentálně nehrozí, uvedl krajský radní Karel Podzimek (ODS).

O evakuaci Nemocnice Milosrdných bratří dopoledne informovala primátorka Markéta Vaňková (ODS). Městské zařízení leží v záplavovém území u Svratky, jejíž hladina stoupá. Neměla by se sice podle aktuálních predikcí vylít z koryta, nicméně může kanalizací vystoupat do suterénu, kde je zdroj elektřiny, doplnil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Personál nemocnice podle Pilera dělá vše proto, aby voda nenapáchala ani škody na majetku. Ohrožené prostory v suterénu jsou proto vyklizené. Převozy pacientů začaly v pátek, nejprve se dotkly těch ve vážnějším stavu. Sanitky je převezly buď do některé z brněnských fakultních nemocnic, nebo na kliniku SurGal. Dnes hasiči a zdravotníci rozvážejí pacienty například o Blanska, Letovic, Tišnova, Ivančic, Vyškova či Boskovic.

Řeky Svratka i Svitava jsou v Brně na druhém stupni povodňové aktivity. „Činíme proto preventivní opatření. Svratka by se neměla vylít z koryta, u Svitavy je to složitější. Nepředpokládám ale, že se naplní nejhorší scénář, tedy evakuace osob. Kdyby ale nastala, jsme připraveni, kapacity jsou třeba na výstavišti,“ řekla Vaňková.

Zvýšené hladiny řek ohrožují také Vojenskou nemocnici v Brně, která leží u Svitavy, a břeclavskou nemocnici, která je u Dyje. Podle Grolicha tam zatím stačí standardní preventivní opatření a provoz by neměl být přerušen. Dodal, že nemocnice jsou nyní ale více zatížené, a lidé by je proto měli navštívit jen v případě nutnosti. „Podobné je to se záchrannou službou, která se podílí na převozu pacientů z nemocnic. Je také potřeba, aby měla kapacity na případné řešení následků počasí,“ řekl hejtman.

Ředitel Vojenské nemocnice Petr Král v pátek ČTK sdělil, že přesunuli drahé přístroje a vybavení do vyšších prostor budov, připravili zábrany z pytlů a rovněž posílili personál. Mluvčí krajské nemocnice v Břeclavi Eliška Windová dnes ČTK napsala, že dosud přijímají pouze preventivní opatření. „Pacienty nepřekládáme, nicméně ty, kteří nevyžadují akutní péči, postupně propouštíme domů,“ doplnila.

-čtk-