Potenciální evropský komisař Olivér Várhelyi. Zdroj X/Olivér Várhelyi

Nominantem na komisaře pro zdraví je Maďar Várhelyi. Upozornil na sebe tweetem o Palestině

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes představila své nominanty na komisaře jednotlivých úseků. Její výběr komisaře pro zdraví a blaho zvířat padl na Olivéra Várhelyiho z Maďarska. Ten má již z minulého volebního období zkušenost s vedením komisariátu pro sousedství a rozšíření. Várhelyi bude mít mimo jiné na starosti vybudování Evropské zdravotní unie a pokračovat v evropském plánu boje proti rakovině. V minulosti vyvolal kontroverzi oznámením, že Evropská unie zastaví tok svých peněz do Palestiny.

Von der Leyenová představila výběr všech svých komisařů na dnešní tiskové konferenci. Přestože média do té doby živě spekulovala o tom, kdo se komisařem pro zdraví stane, přičemž často zmiňovala jméno Kypřana Costase Kadise, nakonec nominaci získal Olivér Várhelyi z Maďarska.

„Bude zodpovědný za vybudování Evropské zdravotní unie a bude pokračovat ve zdravotní prevenci a boji proti rakovině,“ popsala stručně šéfka Evropské komise rozsah úkolů pro potenciálního komisaře pro zdraví a blaho zvířat. Aby se jím ale Várhelyi skutečně stal, musí se ještě obhájit před příslušným výborem, který se zabývá jeho budoucí oblastí působnosti – v tomto případě bude nominaci podle všeho posuzovat výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Evropský parlament následně hlasuje o schválení celé Komise.

Várhelyi není v Komisi žádným nováčkem. Od roku 2019 vykonával funkci komisaře pro sousedství a rozšíření. V roce 2023 na sebe upozornil, když krátce po útocích palestinského teroristického hnutí Hamás na sociální síti X (dříve Twitter) v říjnu loňského roku napsal, že všechny platby z evropského rozvojového programu pro Palestinu budou okamžitě pozastaveny. Pár hodin na to komisař pro humanitární pomoc Janez Lenarčič slova svého kolegy mírnil. Napsal, že se krok netýká humanitární pomoci. Evropská komise následně vydala oficiální prohlášení, v němž uvedla, že se nejedná o „žádné pozastavení finanční pomoci“, nýbrž o zahájení „naléhavé revize“ pomoci Evropské unie pro Palestinu.

Úřad komisaře pro zdraví a blaho zvířat navazuje na úřad komisaře pro zdraví a bezpečnost potravin z minulého volebního období. Tehdy funkci šéfky tohoto resortu vykonávala Stella Kyriakidesová z Kypru.

-fk-