Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Foto: Tomáš Cikrt

Novou ředitelkou asociací lékárenských sítí se stala Irena Storová


Ředitelkou Asociace provozovatelů lékárenských sítí a Evropské federace lékárenských sítí se od poloviny září stává Irena Storová, která až do loňského roku vedla Státní ústav pro kontrolu léčiv, v jehož čele stála bezmála šest let. V nové funkci plánuje zvýraznit roli Asociace jako reprezentanta stovek lékáren, které jsou součástítuzemské primární zdravotní péče.

Na pozici výkonné ředitelky Asociace provozovatelů lékárenských sítí (APLS) začíná Irena Storová působit ode dnešního dne. Ve funkci chce především zvýraznit roli Asociace jako reprezentanta stovek lékáren, které jsou jako zdravotnická zařízení součástí primární zdravotní péče u nás. „Česko čelí nízké proočkovanosti a komplikacím souvisejícím s nedostatkem lékařů. Pacienti a v podstatě celý sektor zdravotnictví může těžit z velkého potenciálu, který v lékárnách je,“ říká Irena Storová a doplňuje: „Díky zkušenostem z lékárny i Státního ústavu pro kontrolu léčiv vidím mnoho možností, jak mohou lékárny rozšiřovat paletu svých služeb.“ Irena Storová se zároveň ujímá funkce výkonné ředitelky Evropské federace lékárenských sítí (EFPC), jejímž členem je APLS od jejího založení v lednu 2019.

„Od změny ve vedení Asociace si slibujeme zintenzivnění její činnosti v době, kdy se diskutuje o významných změnách v české farmacii – tady lze zmínit například zásilkový prodej a výdej léčiv, možnost vakcinace v lékárnách nebo opatření směřující k omezení výpadků některých léků,“ komentuje změnu předseda představenstva APLS a generální ředitel sítě lékáren Benu Petr Doležal.

„Asociace sdružuje subjekty, za nimiž je významný počet těch lékárníků, kterých je u nás drtivá většina – totiž lékárníků zaměstnanců. Jen za subjekty sdružené v APLS se tu pohybujeme v řádu tisíců lidí, jejichž zájmy je třeba hájit,“ doplňuje k tomu místopředseda představenstva APLS a zároveň generální ředitel lékárenské sítě Dr. Max Jan Žák.

„Asociace vznikla jako zájmové sdružení připravené působit v roli partnera kdekoli se diskutuje o budoucnosti lékárenství u nás, ale v žádném ne jako subjekt, který by činil jakékoli společné ekonomické kroky vůči konkurenci na lékárenském trhu,“ popisuje další místopředseda představenstva APLS a jednatel sítě Devětsil Jan Jerhot. A dodává: „Asociace to deklarovala už při svém vzniku a nic se na tom nemění ani po necelých 10 letech její existence. Každý člen představuje ekonomicky nezávislý subjekt.“

O APLS:

Asociace provozovatelů lékárenských sítí začala svou činnost v březnu 2015 jako zájmové sdružení, jehož ambicí bylo a je přispívat k vytváření optimálních podmínek pro rozvoj lékárenství v České republice a k posilování jeho etických principů. O něco později APLS iniciovala i založení nadnárodní Evropské federace lékárenských sítí EFPC, jehož dalšími členy jsou obdobné subjekty z Polska, Slovenska, Rumunska, Maďarska a Srbska. APLS sdružuje více než 900 lékáren (35 procent všech lékáren) v České republice.

O Ireně Storové:

Česká farmaceutka a manažerka působila v posledních letech jako ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Po studiu Gymnázia v Moravských Budějovicích absolvovala Farmaceutickou fakultu na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Následně pracovala v nemocniční lékárně Nemocnice Na Homolce postupně v roli lékárnice a hlavní lékárnice. Působila také na Ministerstvu zdravotnictví ČR v odboru farmacie. V roce 2014 nastoupila na pozici zástupce ředitele SÚKL, věnovala se primárně odborným agendám, pacientským organizacím a edukaci pacientů. V roce 2017 byla pověřena řízením SÚKL, v červnu roku 2018 byla pak jmenována ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv. V roce 2018 absolvovala Advance Healthcare Management Institute v Praze. Magazín Forbes ji opakovaně zařadil mezi top 20. nejvlivnějších žen Česka.

-red-