Ústřední vojenská nemocnice. Foto: ÚVN

Nový ředitel ÚVN pokračuje v masivní výměně náměstků, odešlo jich již pět


Z vedení pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) odcházejí další dva náměstci, po nástupu nového ředitele Václava Masopusta jich v krátké době odešlo již pět. O odchodu Ivana Jeřábka a Lenky Gutové na vlastní žádost informoval portál Aktuálně.cz a upozornil, že se nemocnice výrazně personálně odstřihuje od období, kdy ji vedl bývalý ředitel Miroslav Zavoral. Podle portálu má na rozhodnutí nového ředitele nemocnice vliv bývalý ministr obrany Martin Barták, který v ÚVN také působí.

Nový ředitel ÚVN Masopust začal s personálními změnami ve vedení hned den po svém nástupu tím, že odvolal tři své náměstky – náměstkyni pro ekonomiku Danielu Kamarádovou, náměstka pro logistiku Karla Zinkeho a náměstkyni pro investice a zdravotnickou techniku Radku Kejmarovou.

Náměstek pro léčebnou a preventivní péči Ivan Jeřábek a náměstkyně pro nelékařské zdravotnické profese Lenka Gutová ředitelem odvolání nebyli, údajně odešli z funkcí, v nichž již od začátku září nepůsobí. „Ivan Jeřábek i Lenka Gutová požádali pana ředitele o uvolnění z funkce náměstků a přešli v rámci nemocnice na jiná pracoviště,“ uvedla pro Aktuálně.cz tisková mluvčí ÚVN Adéla Davidová.

Podle zdroje Aktuálně.cz by měl Jeřábka ve funkci nahradil šéf Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Tyll a Gutovou Ondřej Krahula. Oba byli zatím jmenováni do řízení příslušných sekcí, na obě náměstkovské pozice jsou již vypsána výběrová řízení. Tyll i Gutová v ÚVN zůstali, přešli jen na jiné pozice. Podle informací Aktuálně.cz bylo pro Gutovou vytvořena manažerské pozice v nově vzniklém centru dlouhodobé péče.

Podle portálu jsou personální změny ve vedení nemocnice krom osobních preferencí nového ředitele spojeny také s vlivem bývalého ministra obrany Martina Bartáka, který nyní v ÚVN pracuje coby lékař neurochirurgické kliniky a který má blízko ke dvěma novým šéfům sekcí – náměstkovi Tomášovi Perutkovi, který vede sekci pro ekonomiku a nově jmenovanému náměstkovi Jiřímu Havlovi, který vede sekci pro investice. V letech 2009 a 2010 dělal Perutka ministru Bartákovi (za ODS) náměstka pro ekonomiku, Jiří Havel byl tehdy náměstkem pro ekonomiku v ÚVN, kam se nyní opět vrátil.

Exministr Barták v minulosti čelil podezření a žalobě, že požadoval úplatek od firmy Tatra v souvislosti s ministerstvem vypisovanými armádními zakázkami na obrněné vozy. Pravomocně byl očištěn v roce 2014. V roce 2017 byl Barták policií vyslýchán kvůli kauze Nemocnice Na Homolce. Podle poznámek bývalého ředitele Vladimíra Dbalého mělo totiž dojít k jeho opakovaným setkáním Bartákem a lobistou Ivo Rittigem, na nichž se měly řešit tendry spojené s Nemocnicí Na Homolce. Barták to popřel.

-red-