Foto: https://zdravi.pardubickykraj.cz/

Pardubický kraj vytvořil on-line průvodce s informacemi o zdravotnictví

Pardubický kraj vytvořil on-line průvodce zaměřeného na informace o zdravotnictví v regionu. Veřejnost s jeho pomocí může najít lékaře, pohotovost nebo zdravotnické zařízení, zdravotníci pak na jednom místě rozsáhlou nabídku volných míst a různých motivačních pobídek, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě. Web https://zdravi.pardubickykraj.cz/ je dokladem nedostatku lékařů a sester v kraji a snah samospráv si je předcházet a získat.

„Nový online průvodce byl vytvořen s cílem poskytnout přehledné a praktické informace nejen obyvatelům kraje, ale také jako neocenitelný nástroj pro zdravotníky, kteří hledají podporu a příležitosti profesního rozvoje u nás v kraji. Najdete zde nejen praktické informace, ale také aktuální projekty, které kraj nebo organizace ve zdravotnictví realizují. Naším cílem je zajistit, aby měl každý obyvatel Pardubického kraje snadný přístup k aktuálním informacím. Tento rozcestník považujeme za důležitý krok k tomu, aby byla zdravotní péče pro všechny přehlednější,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

V sekci určené zdravotníkům nabízejí města a obce všemožné benefity. Například Chvaletice na Pardubicku připravují kompletní rekonstrukci ordinace pro nového lékaře pro děti a dorost, Hlinsko na Chrudimsku dotaci na vybavení, bezúročnou půjčku a dvě nové ordinace pro nově příchozí lékaře za výhodných podmínek. Pracoviště lékařům připravily také Klášterec nad Orlicí, Hradec nad Svitavou nebo Tatenice na Orlickoústecku, které lákají lékaře i na byt o velikosti 4+1 ve vile s garáží a zahradou. Bydlení nebo alespoň pomoc s jeho zajištěním nabízejí i další radnice.

On-line průvodce předkládá také přehled náborových příspěvků zdravotnických zařízení. Třeba Albertinum, odborný léčebný ústav v Žamberku, má pro lékaře stovky tisíc korun podle dosaženého vzdělání, pro další personál desítky tisíc korun. Podobné je to v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí.

Web mapuje i nabídky stáží pro studenty a absolventy ve zdravotnických zařízeních nebo odborná školení. Soustřeďuje rovněž poptávku nemocnic a ústavů po zdravotnických profesích.

-čtk, red-