Ilustrační foto, Zdroj: www.pixabay.com

Počet přesčasových hodin meziročně klesl, některé nemocnice se ale do limitu nevejdou


Loni na podzim bylo v tuzemském zdravotnictví horko. Nemocniční lékaři hromadně podávali výpovědi z přesčasů, nemocnice se obávaly, že budou nuceny výrazně omezovat provoz. Vše nakonec urovnala až dohoda státu se zástupci protestujících lékařů, jejíž součástí bylo i navýšení mezd lékařů o 9,8 miliardy korun a vrácení původně zvýšených hodin přesčasů na původních maximálně 416 hodin za rok. Proto panovaly obavy, že některé nemocnice tento zákonný limit letos už na podzim vyčerpají. To se u některých nemocnic, které Zdravotnický deník oslovil, skutečně potvrzuje, všechny se ovšem shodují na pozitivním trendu – počet přesčasových hodin lékařů meziročně poklesl.

Klesl ve vaší nemocnici na základě dohody z konce loňského roku týkající se přesčasů reálně počet hodin, které lékaři vykazují jako přesčasové?

Oblastní nemocnice Kolín, ředitel Petr Chudomel: Ano, od února jsme v případě lékařů a v souladu se zákoníkem práce změnili režim práce z rovnoměrného na nerovnoměrné rozvržení pracovní doby.

Nemocnice České Budějovice, ředitelka úseku komunikace a péče o zaměstnance Iva Nováková: Počet hodin, které lékaři v Nemocnici České Budějovice vykazují jako přesčasové, meziročně klesl, ale nikoliv na základě dohody z konce loňského roku, ale díky soustavné aktivní personální politice, v rámci které již řadu let navyšujeme počty lékařů, což je nejvíce robustní způsob, jak průměrné počty přesčasů snižovat. Za prvních 7 měsíců roku 2024 činí počet přesčasových hodin u lékařů, kteří vykonávají ústavní pohotovostní služby, v průměru 252 hodin, přičemž aktuální měsíční průměr přesčasových hodin lékařů je pod 35 hodin, tedy v zákonném limitu.

Fakultní nemocnice Olomouc, tiskový mluvčí Adam Fritscher: Počet hodin přesčasové práce klesl letos zhruba o 4 procenta.

Ústřední vojenská nemocnice, tisková mluvčí Adéla Davidová: V roce 2024 evidujeme za 1. pololetí oproti roku 2023 pokles celkového objemu hodin práce přesčas o jednu třetinu.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, tisková mluvčí Dana Lipovská: Ano, počet přesčasů proti loňsku klesl.

Daří se vám zatím – co se přesčasů týče – vejít do limitu? A neobáváte se toho, že se s blížícím se koncem roku dostanete do pozice, kdy naplánované přesčasové hodiny nevyjdou a lékaři začnou opět projevovat nespokojenost, případně hrozit výpověďmi?

Oblastní nemocnice Kolín, Petr Chudomel: Někteří lékaři počet hodin skutečně překročí, ale to při jejich současném počtu nejsme schopni ovlivnit navzdory změnám, které jsme v souvislosti s novelami zákoníku práce realizovali. Nechci předjímat, jaké budou jejich další kroky.

Fakultní nemocnice Olomouc, Adam Fritscher: Přesčasovou práci lékařů využíváme proporčně v rámci celého kalendářního roku dle zákoníku práce a navíc ne všichni naši zaměstnanci-lékaři pracují v noci a o víkendech, tudíž se popsané situace neobáváme.

Ústřední vojenská nemocnice, Adéla Davidová: Díky provozním opatřením, důslednému vybírání náhradního volna a náboru nových lékařů se nám na většině pracovišť ÚVN v roce 2024 daří dodržovat objem přesčasové práce ve stanoveném limitu. Ke konci roku jsme připraveni začít jednat s jednotlivými pracovišti tak, abychom vyhodnotili stav a případně přijali další opatření.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Dana Lipovská: Zatím se nám daří do limitu vejít. Problematika je samozřejmě složitá, liší se odbornost od odbornosti, přetížení lékařů dále trvá, vyřeší jej až postupný příchod dalších kolegů z posílených ročníků lékařských fakult. Aktivně hledáme i kvalifikované lékaře, kterým nabízíme velmi dobré podmínky.

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, tisková mluvčí Hana Kopalová: Největší problém s přesčasy máme na interním oddělení, neurologii a urgentním příjmu. Očekáváme ale vyčerpání přesčasů i u ostatních lékařů. Situaci prozatím řešíme dohodou s lékaři, do ničeho je nenutíme. Na směnný provoz bychom mohli přejít jen na velmi málo odděleních, protože nemáme dostatek L3 lékařů – tedy těch, kteří smí sloužit sami. O omezení provozu jsme v tuto chvíli nejednali. Objem přesčasových hodin s ohledem na vysoce náročnou práci lékařů by se navyšovat nemusel, problém s nedostatkem lékařů je spíše systémový, v počtu zdravotnických zařízení a jejich rozložení v jednotlivých krajích ČR. Loni v důsledku protestů nikdo v naší nemocnici nepodal výpověď.

Pomohla by podle vás možnost vyjednávat s každým lékařem počet přesčasových hodin individuálně? Chcete to při případných jednáních skrze asociace nemocnic akcentovat?

Oblastní nemocnice Kolín, Petr Chudomel: Samozřejmě, že by to byl krok správným směrem. Prostřednictvím Asociace českých a moravských nemocnic tento záměr dlouhodobě prosazujeme, ale lékaři ho při jednáních na úrovni ministerstva zdravotnictví striktně odmítají. Dalším správným krokem by bylo zavést evidenci přesčasové práce napříč zaměstnavateli. Stává se, že lékař v jedné nemocnici odslouží 24 hodin a odchází místo na zákonné volno pracovat do jiné nemocnice, což je nezákonné.

Nemocnice České Budějovice, Iva Nováková: Tak jako v každé nemocnici i u nás samozřejmě existuje variabilita jak mezi odděleními, tak mezi lékaři v rámci jednotlivých oddělení. V českobudějovické nemocnici si zakládáme na kvalitním sociálním dialogu, personální otázky řešíme s představiteli odborových organizací a meziroční navyšování mzdových tarifů je u nás obvykle vyšší než je tomu v příspěvkových organizacích, takže i letošní navýšení tarifů lékařů u nás bylo vyšší, než jaké bylo domluvené na centrální úrovni. V Nemocnici České Budějovice pracuje 650 lékařů, takže představa individuálního vyjednávání s jednotlivými lékaři je v našich podmínkách nerealistická.

Fakultní nemocnice Olomouc, Adam Fritscher: Tuto potřebu nevnímáme.

Ústřední vojenská nemocnice, Adéla Davidová: Individuální řešení nikdy nevylučujeme, nicméně jednání o přesčasech jsou primárně úkolem vedení jednotlivých klinických pracovišť. Vzhledem k množství lékařských zaměstnanců nemocnice upřednostňujeme vždy řešení systémové.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Dana Lipovská: Vyjednávat s každým lékařem individuálně nebudeme. Kolektivní vyjednávání s lékařskými i dalšími odbory považujeme za profesionální a výhodné pro obě strany.

Jak vnímáte současnou situaci ohledně jednání o navyšování platů?

Oblastní nemocnice Kolín, Petr Chudomel: Požadavky lékařů považuji v současné době za neopodstatněné, protože Hegerovo memorandum u drtivého počtu lékařů plněno je. Letošní zvýšení mezd na základně Adventní dohody dál prohloubilo nerovnoměrné odměňování mezi mladšími a zkušenými lékaři a dále mezi lékaři a sestrami. Nyní je podle mého názoru v první řadě potřeba zohlednit mzdy sester a sanitářů.

Nemocnice České Budějovice, Iva Nováková: Situaci ohledně jednání o navyšování platů monitorujeme, řídit se nicméně budeme až konečným výsledkem jednání na centrální úrovni.

Fakultní nemocnice Olomouc, Adam Fritscher: Jako nepříliš přehlednou, nemáme informace. Známe jen medializované požadavky určitých skupin.

Ústřední vojenská nemocnice, Adéla Davidová: Vzhledem k probíhajícím jednáním zatím není vhodné situaci komentovat.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Dana Lipovská: Považujeme ji zatím za velmi nepřehlednou.

Vyjádření dalších nemocnic vám Zdravotnický deník přinese v následujících dnech.

Jakub Němec