Otevření nových pavilonů IKEM za přítomnosti ministra Vlastimila Válka. Foto: IKEM

Pražský IKEM otevřel dva nové pavilony za 1,3 miliardy korun

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) dnes otevřel dva nové pavilony. Výstavba strategické vládní investice za 1,3 miliardy korun trvala necelé tři roky. Jde o první dokončenou strategickou vládní investici v rezortu zdravotnictví.

Stavba pavilonů začala v roce 2020 rekonstrukcí energetické infrastruktury. IKEM, jehož zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví, na projekt získal dotaci téměř 700 milionů korun ze státního rozpočtu. Díky ní vzniklo 14 564 metrů čtverečních nové podlahové plochy pro kardiovaskulární a transplantační medicínu. Nové pavilony IKEM nabízí zaměstnání stovce lékařů, sester a dalším zdravotníkům.

Dostavba IKEM je první dokončenou strategickou vládní investicí v rezortu zdravotnictví. Celkově stavba stála 1,3 miliardy korun. Do nového pavilonu se přestěhuje několik stávajících oddělení a klinik, například Akutní příjem a Oddělení kardiovaskulární intenzivní péče. Kromě toho se rozšířilo Oddělení intervenční kardiologie o dvě nové angiologické linky a vznikla i tři zcela nová oddělení – Metabolická jednotka intenzivní péče, Oddělení monitorace po invazivních výkonech a nové Oddělení lůžkové péče pro Kliniku kardiologie. Nové prostory také dostala Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče. Zvětšily se také prostory Ústavní lékárny nebo technické zázemí nemocnice.

“Nové pavilony IKEM umožní pojmout do superspecializované péče více pacientů z celé České republiky. Kapacita IKEM lůžek se tak navýšila o 56 lůžek, přičemž v nové budově bude 83 lůžek, z toho 49 lůžek převážně JIPového charakteru,” říká ředitelka IKEM Helena Rögnerová.

Pro zajištění kontinuity poskytované špičkové péče bude část týmu složená ze stávajících lékařů a sester a část doplní noví zdravotníci se specializací v oboru intenzivní medicína, kardiologie nefrologie, hepatogastroenterologie, diabetologie nebo interna.

„Novostavba spolu s přestavbou přilehlého prvního patra původní budovy umožnila zásadním způsobem rozšířit provoz Kliniky kardiologie a Kardiocentra IKEM. Dalších 33 lůžek a tři nové sály významně zvýší počty katetrizačních intervencí, ablací pro fibrilaci síní i implantací kardiostimulátor a kardioverterů-defibrilátorů. V plánu je i otevření mezioborového angiocentra k zásadnímu zlepšení péče o pacienty s cévními problémy,“ shrnuje přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiologie profesor Josef Kautzner.

Stavba částečně využívá obnovitelné zdroje energie. „Zdrojem tepla pro podlahová vytápění JIP pracovišť a chladu pro vzduchotechniku jsou tepelná čerpadla. Toto řešení zajistí stabilitu provozu i v případě dlouhodobějšího výpadku dodávek tepla, kdy by jinak hrozila evakuace pacientů. A navíc díky obnovitelným zdrojům energie ušetříme téměř 15 procent nákladů,“ popisuje zástupce ředitelky a náměstek pro investice a investiční výstavbu Lubomír Matěna.

IKEM je největší transplantační centrum v Česku, loni jeho lékaři pacientům vyměnili přes 500 orgánů. Spolu s Vídní a Berlínem patří mezi největší v Evropě. Zařízení se o pacienty stará i po transplantacích, v současné době je jich asi 5000. V ambulancích je ošetřeno 162.500 pacientů za rok, hospitalizováno je 11.500 lidí.

Foto: IKEM

-red, čtk-