Bohumínská městská nemocnice. Foto: Facebook/Bohumínská městská nemocnice

První pacienti se do bohumínské nemocnice vrátí zítra. Shání se rentgen

Bohumínská městská nemocnice byla jednou z nejvíce zasažených nemocnic víkendových záplav. Přednostně proto odsud evakuovali všechny pacienty. První část z nich se bude již tento týden do nemocnice vracet. Přestože návrat do plného provozu bude ještě nějakou dobu trvat, v nemocnici se intenzivně pracuje na obnovení poskytování péče. Jedním z nejpalčivějších problémů, který jim to nyní ztěžuje, je chybějící rentgenový přístroj. O nejnovějším vývoji situace v nemocnici a jejích pacientech Zdravotnickému deníku pověděl předseda představenstva Bohumínské městské nemocnice Svatopluk Němeček.

Práce v nemocnici jsou v plném proudu. „Odčerpáváme některé suterény. Většinu už máme odčerpanou,“ popsal nám Němeček na pozadí hluku vodního čerpadla. Dnes plánují zapnout elektřinu ve větší části nemocnice, díky čemuž bude moci být zprovozněn nemocniční informační systém. To tamním lékařům mimo jiné umožní vstup do elektronické dokumentace ambulancí.

Pacienti ve dveřích

Co se týče otevření jednotlivých úseků, nyní v Bohumíně zprovozňují oddělení klinické biochemie s laboratořemi. Primárním cílem však je obnovení akutní péče. „Chtěli bychom spustit plnohodnotnou ambulanci,“ řekl Němeček. To má ale jednu překážku – během povodní byly zatopeny, a tedy i poškozeny, rentgenové přístroje. „Potřebujeme k tomu pro chirurgy rentgenový přístroj… Je to velký problém. Voda nám je zatopila. Nyní proto sháníme, jestli někdo nemá nějaký starší. Potřebujeme alespoň jeden,“ popsal šéf představenstva Bohumínské nemocnice problém.

Navzdory neutěšenému stavu do nemocnice již od včerejšího dne docházejí pacienti. Zpravidla jde o lidi v krizových situacích. „Proběhla rychlá selekce pacientů. Ti, kterým jsme mohli pomoci na místě, tak jsme pomohli. Pacienty ve složitějších stavech jsme posílali jinam,“ vysvětlil Němeček, jak funguje péče v takto stížených podmínkách.

I tak se nemocnice snaží péči obnovovat co nejrychleji. Zítra se začnou do části objektu převážet pacienti z léčebny dlouhodobě nemocných, kteří byli evakuováni v kritickou sobotu. „Další pacienty možná budeme převážet zpátky během víkendu,“ dodal Němeček s tím, že návrat pacientů do lůžkových bloků velmi omezují nefunkční výtahy. Ve většině objektů totiž došlo k jejich zaplavení.

Bude stačit pojistka?

Přestože čerpání vody, odklízení naplavenin a úklid nadále pokračují, již nyní nemocnice odhaduje škody přibližně na 30 milionů korun. Kolik z toho pokryje pojistka, není zatím jasné. „Pojištěni jsme v rámci pojistky města. Pojišťovně jsme to již hlásili. Otázka je, jaký bude reálný rozsah škod, neboť pojistka má stanovenou horní hranici,“ uvedl Němeček. Podle nejnovějších odhadů mohou škody ve dvacetitisícovém Bohumíně dosáhnout částky 500 milionů korun, a to bez škod ve velkých firmách.

Alespoň částečné obnovení provozu v Bohumínské městské nemocnici – stále však v mimořádných podmínkách – se očekává v první polovině příštího týdne. „Samozřejmě spousta věcí nebude tak, jak byla, ale aby to alespoň nějak fungovalo. Nejhorší je, když je nemocnice zavřená,“ dodal závěrem Němeček.

-fk-