Ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Foto: Radek Čepelák

Ředitelem VZP byl na další čtyři roky opět zvolen Zdeněk Kabátek

Správní rada VZP dnes zvolila Zdeňka Kabátka na další čtyři roky ředitelem největší české zdravotní pojišťovny. Na post ho navrhl předseda správní rady Tom Philipp (KDU-ČLS). Kabátek vede VZP od konce roku 2012, funkční období mu končí v listopadu.

Správní rada se již před prázdninami domluvila, že by volba měla proběhnout s dostatečným předstihem před koncem Kabátkova funkčního období tak, aby jasno bylo alespoň dva měsíce dopředu.

„Probírali jsme způsob, jakým bude volba ředitele VZP postupovat. Hlasováním ve správní radě jsme se dohodli, že budeme postupovat podle zákona, tedy že každý člen správní rady má právo navrhnout svého kandidáta nebo koho by si představoval jako ředitele VZP. Na příští správní radě bude tento bod zařazen a budeme o něm hlasovat. Já jako předseda správní rady navrhnu na jmenování ředitelem VZP opět Zdeňka Kabátka,“ uvedl po minulém zasedání správní rady na konci srpna Tom Philipp.

Zdeněk Kabátek vede VZP od konce roku 2012, správní rada ho pak znovu zvolila na návrh svého tehdejšího předsedy Jiřího Běhounka (ČSSD) v srpnu 2016. Volba proběhla tajným hlasováním, z 25 přítomných bylo 23 pro a dva se hlasování zdrželi. Znovu byl Kabátek zvolen v listopadu 2020 v rámci tajného hlasování 21 z 26 hlasů; protikandidát, tehdejší náměstek VZP David Šmehlík, dostal hlasů pět.

-mk-