Úřad vlády. Foto: Wikipedie

Rozpočet na protidrogovou politiku zůstane příští rok stejný jako letos. Celkové výdaje Úřadu vlády narostou o čtvrtinu

Úřad vlády by měl příští rok hospodařit s částkou 1,55 miliardy korun. Proti rozpočtu schválenému na letošek je to nárůst o více než 300 milionů. Vyplývá to z návrhu, který Ministerstvo financí zveřejnilo na svých internetových stránkách. Meziroční nárůst celkových výdajů kapitoly je z převážné části ovlivněn růstem objemu peněz na investiční, rekonstrukční a modernizační projekty, uvedl Filip Minář, zástupce vedoucí úřadu vlády Jany Kotalíkové. Na program protidrogové politiky půjde příští rok 326,9 milionu korun, což je po dofinancování téměř stejný objem finančních prostředků jako letošní rok.

Zatímco v letošním rozpočtu má Strakova akademie na výdaje vyčleněno 1,22 miliardy, příští rok by se mělo jednat o nárůst o více než čtvrtinu. Z celkové částky by měl úřad vlády příští rok dát 1,04 miliardy korun na vlastní výdaje, zbývajících 508 milionů korun je určených na výdaje spojené s činností poradních orgánů vlády. Na platy zaměstnanců a další platby za práci z toho připadá 485 milionů korun.

Na program protidrogové politiky se má vyčlenit 326,9 milionu korun. „Návrh rozpočtu na protidrogovou politiku pro rok 2025 je fakticky na stejné úrovni jako rozpočet pro rok 2024, k žádnému navýšení s ohledem na úpravy v roce 2024 tedy nedochází,“ sdělila Zdravotnickému deníku tisková mluvčí Úřadu vlády Lucie Ješátková s tím, že objem prostředků pro příští rok odpovídá částce, na kterou byl rozpočet dotací Programu protidrogové politiky navýšen už v průběhu roku 2024.

„V příštím roce tedy o 22,5 milionu korun… Kdybychom porovnali dofinancovaný rozpočet za rok 2024 s návrhem na rok 2025, jde o navýšení přibližně jen tři miliony, které jsou navíc hrazeny Evropským monitorovacím centrem pro drogy a drogovou závislost,“ dodala Ješátková. Peníze pak mají být, stejně jako v letošním roce, určeny na podporu rozvoje a rozšíření sítě služeb politiky v oblasti závislostí a na úhradu zvýšených nákladů poskytovatelů služeb.

Nárůst celkových výdajů je podle Mináře dán hlavně růstem prostředků na investiční, rekonstrukční a modernizační projekty. Zaměří se zejména na kybernetickou bezpečnost, snížení energetické náročnosti budov nebo na vybudování dětských skupin. „Část připadá rovněž na podporu paměťových institucí, které prostředky využijí za účelem sociální či jiné pomoci a podpory účastníků odboje a odporu proti komunismu, dále na analýzy a zpřístupnění informací o době totality,“ dodal Minář.

Úřad vlády plní podle předpisů úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády a jejích orgánů. Pro kabinet připravuje jeho schůze včetně podkladů, zajišťuje také podmínky pro činnost odborných útvarů předsedy vlády a ministrů, kteří nedisponují vlastním úřadem. Zajišťuje chod poradních a pracovních orgánů vlády, jako jsou Legislativní rada vlády či Bezpečnostní rada státu.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu, když na letošní rok je plánovaný 252 miliard korun a loni byl 288,5 miliardy korun. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun.

-čtk-, -red-