Foto: Rawpixel

Taliban přerušuje očkovací kampaň proti dětské obrně

Eradikace poliomyelitidy se opět vzdaluje. V Afghánistánu, což je jedna z posledních zemí světa, kde se toto nebezpečné onemocnění stále vyskytuje a nikdy se zde nepřestalo šířit. Rozhodnutí hnutí Taliban přerušit očkovací program tak může mít fatální následky nejen pro tuto zemi.

Navzdory tomu, že se od roku 1999 podařilo díky mezinárodní spolupráci snížit výskyt počtu případů poliomyelitidy o více 99 procent, cíl v podobě celosvětové eradikace tohoto nebezpečného onemocnění se nyní opět vzdálil. Jak informovala zpravodajská agentura AP s odvoláním na Organizaci spojených národů, hnutí Talibán pozastavilo očkovací program proti dětské obrně.

Stalo se tak těsně před tím, než mělo být zahájeno další pokračování tohoto programu, který je zcela zásadní nejen pro ochranu veřejného zdraví v Afghánistánu, ale na celém světě. Hnutí Taliban své rozhodnutí nijak nezdůvodnilo a nikdo z představitelů afghánské vlády tento krok nekomentoval.

“Tato zpráva o rozhodnutí hnutí Taliban pozastavit očkovací program proti poliomyelitidě bude mít pravděpodobně zásadní důsledky pro kontrolu tohoto onemocnění v Afghánistánu a okolním regionu,” varoval ve svém článku pro magazín The Conversation Lee Sherry, mikrobiolog, který působí na School of Infection and Immunity na University of Glasgow.

Od začátku letošního roku v Afghánistánu došlo ke změně očkovací strategie. Poprvé po pěti letech byla použita strategie, která lze zjednodušeně označit jako “dům od domu”. Tato strategie pak obecně zvyšuje dostupnost vakcinace, protože bourá bariéry v dostupnosti očkování.

“V jižní provincii Kandahár však Taliban zvolil strategii, kdy očkovací centra byla otevřena v mešitách. Tato strategie se však ukázala jako méně efektivní. Proto se nyní předpokládá, že v Kandáháru bude vyšší počet neočkovaných dětí, které jsou náchylné k infekci,” dodal expert.

Rizika šíření se týkají nejen Afghánistánu

Ještě v srpnu afghánské a pákistánské orgány oznámily, že “zesilují své úsilí v očkovací kampani” s cílem zvýšit proočkovanost v oblastech s potvrzeným výskytem onemocnění. Nyní je však afghánský program pozastaven, což může mít vážné negativní důsledky i pro sousední Pákistán.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo v Afghánistánu od začátku letošního roku potvrzeno 19 případů poliomyelitidy, v roce 2023 bylo potvrzeno 6 případů. Případy poliomyelitidy se v posledních letech objevují také v sousedním Pákistánu. V loňském roce byly potvrzeny tři případy a od začátku letošního roku pak 21 případů.

“Afghánistán je jedinou sousední zemí, odkud Afghánci přichází ve velkém množství do Pákistánu a zpět,” citovala agentura AP Anwarula Haqa, koordinátora národního pákistánského programu pro eradikaci obrny. Podle něj je pravděpodobné, že dojde k dalšímu šíření viru, které postihne děti jak v Afghánistánu, tak v Pákistánu, pokud nebude pokračovat synchronizovaná očkovací kampaň.  

“S poklesem počtu očkovaných a nárůstem množství dětí zranitelných vůči infekci pravděpodobně v brzké budoucnosti uvidíme nárůst počtu paralytických případů poliomyelitidy. Tento potenciál šíření roste s množstvím lidí cestujících do regionu a z něj, což může vést k šíření dětské obrny mimo Afghánistán a Pákistán do oblastí, jako jsou Indie a Írán,” upozornil mikrobiolog.

Zdravotníci, kteří očkují, riskují vlastní život

Bohužel se nejedná o první vážně problémy, které očkovací program proti dětské obrně v regionu provází. V roce 2022 například došlo v Afghánistánu k zavraždění osmi zdravotnických pracovníků, kteří poskytovali očkování. Rok před tím bylo podle OSN zavražděno dalších devět zdravotníků.

“Tyto zbabělé činy v konečném důsledku ohrožují nevinné děti, které musí dostat šanci na to žít bezpečný a zdravý život,” uvedl v této souvislosti Ahmed Al-Mandhari, ředitel Regionální kanceláře WHO pro Východní Středomoří, který zahrnuje země, jako jsou Egypt, Libanon, Jemen, Omán či Pákistán a Afghánistán. Podle něj jakékoliv přerušení očkovacího programu vedou k tomu, že tisíce dětí zůstanou bez život zachraňujícího očkování, tedy jsou ohrožené nebezpečnou nemocí, která může vést k celoživotnímu postižení.

V zemi, obdobně jako v sousedním Pákistánu, se objevují různé konspirační teorie, které oslabují už tak křehkou důvěru v očkování, včetně lživých představ, že vakcína proti poliomyelitidě způsobuje neplodnost či jde o nástroj s cílem snížit muslimskou populaci světa.

Ludmila Hamplová