S organizováním protestů a stávek má Odborový svaz Marburger Bund, který zastupuje právě lékařské profese, bohaté zkušenosti. Zdroj foto: Marburger Bund

V Německu se schyluje ke stávce nemocničních lékařů. Zaměstnavatelé nechtějí jednat, tvrdí odbory

U našich západních sousedů se schyluje ke stávce lékařů, kteří pracují v městských nemocnicích. Zaměstnavatelé a odbory totiž dosud nenalezli shodu na tom, jak se zvýší platy od příštího roku. Zatímco odbory chtějí růst nejméně o 8,5 procenta, zástupci městských nemocnic považují takové požadavky za přemrštěné. Pokud se obě strany skutečně nedohodnou, může se z kraje příštího týdne stávkovat. K protestu totiž vyzval odborový svaz Marburger Bund, který zastupuje právě lékařské profese, jak uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Německé městské nemocnice se ocitly na pokraji stávky. Důvodem je nenalezení shody na tom, jak by měly od příštího roku stoupnout platy lékařů, kteří jsou v těchto zdravotnických zařízeních zaměstnáni. Odborový svaz Marburger Bund vyzval k výstražné stávce, která by se mohla konat už za necelý týden, konkrétně v pondělí 16. září.

Asociace městských zaměstnavatelských svazů (VKA – Vereinigung der kommunalen Arbeitgeberverbände) totiž podle odborů projevil „neochotu ke konstruktivnímu vyjednávání“. Marburger Bund dále tvrdí, že zaměstnavatelé v dosavadních dvou kolech jednání, která se uskutečnila ještě před letními prázdninami, „rozhodně odmítli požadavky na změny v nastavení podmínek pro směnný provoz a na zvýšení platů“.

Další kolo jednání už příští týden

Zaměstnavatelé argumentují, že požadavky odborů, které zastupují kolem 60 tisíc lékařů v městských nemocnicích po celém Německu, jsou přemrštěné, a že si je nemocnice nemohou dovolit. Pokud by prý nemocnice platovým požadavkům vyšly vstříc, mělo by to devastující dopad na ekonomiku zdravotnických zařízení, cituje odborný deník Deutsches Ärzteblatt zaměstnavatelské svazy VKA.

Odbory si od výstražné stávky, ke které pravděpodobně v pondělí dojde, slibují, že zaměstnavatele přiměje k ústupkům. Další termíny pro vyjednávání o navýšení platů a změně podmínek pro směnné provozy jsou totiž naplánovány na 17. a 18. září.

Vyjednávání o platových podmínkách mezi odbory a zaměstnavateli na úrovni městských nemocnic tak jsou stále na mrtvém bodě. Tam se dostala už v průběhu června, kdy proběhlo druhé kolo jednání. Zaměstnavatelé ale už tehdy dali jasně najevo, že požadavky odborů jsou pro ně nepřijatelné.

Peníze a příplatky za práci mimo standardní dobu

„VKA zjevně hraje o čas a neprojevuje žádnou ochotu vyjednávat. Ani pokud jde o předpisy upravující práci na směny, ani pokud jde o nezbytná zlepšení finanční situace lékařů. Pokud se přístup VKA nezmění, nutně půjdeme do konfliktu,“ řekl letos v červnu Andreas Botzlar, druhý místopředseda správní rady odborového svazu Marburger Bund.

Vedle zvýšení platů o 8,5 procenta odbory chtějí zjednodušit pravidla pro práci na směny. Systém by podle odborů měl být postaven na jakémsi základním koridoru pracovní doby, který by trval od 7:30 do 18:00. Pokud by lékaři pracovali mimo tento koridor, měl by jim náležet příplatek. Koridor by však nesloužil jen jako vodítko pro stanovení měsíční mzdy, ale odvozoval by se od něho také nárok na dodatečnou dovolenou.

„My však jen ze strany VKA slyšíme, že je zapotřebí stávající systém zachovat, protože je osvědčený desítkami let. To ale považujeme za nezodpovědné vůči našim členům, kteří dnes pracují de facto ve směnném a střídavém režimu. Podle nás však tento systém není udržitelný a je zapotřebí jej změnit,“ zdůraznil Botzlar.

Zvýšení nákladů až o pětinu, argumentují nemocnice

Odbory dále požadují zlepšení podmínek pro lékaře, kteří pravidelně slouží na pohotovosti. Součástí toho je také požadavek na výrazné zvýšení příplatků právě za pohotovosti.

Zástupci městských nemocnic však argumentují, že situace zdravotnických zařízení je velmi neutěšená. „Efekt implementace všech těchto požadavků by představoval navýšení nákladů v některých případech i o více než 20 procent,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt Dirk Töpfer, jeden z vyjednavačů za VKA a obchodní ředitel Městské nemocnice v Drážďanech.

Zda obě strany dospějí ke kompromisu, nebo zda se napětí bude i nadále stupňovat, by tedy mělo být známo už v průběhu příštího týdne.

Zdeňka Musilová