Schůze výboru ENVI. Zdroj: Evropský parlament

Vraťte nám miliardu. ENVI se usnesl na připomínkách k unijnímu rozpočtu

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu (ENVI) se shodl na připomínkách k návrhu rozpočtu Evropské unie na rok 2025. Přestože velká většina bodů se týká požadavků na navýšení financí do environmentálních programů, jeden z bodů kritiky ENVI zdůrazňuje i hlubokou lítost nad plánovaným snížením rozpočtu programu EU4Health. Výbor své připomínky nyní zašle předsedovi rozpočtového výboru.

Program EU4Health, který hraje klíčovou roli při posilování zdravotní péče a připravenosti na krizové situace, by měl v období 2025–2027 čelit snížení rozpočtu o 1 miliardu eur, přičemž pouze v roce 2025 se očekává zkrácení o 189 milionů eur. Výbor ENVI považuje tento krok za zásadní chybu, která by mohla ohrozit připravenost Unie na budoucí zdravotní výzvy. Vyzývá proto Evropskou komisi, členské státy a další aktéry, aby hledali možnosti, jak tento rozpočtový výpadek kompenzovat a zajistit odpovídající financování programu.

„Výbor vyjadřuje politování nad škrty, které Rada provedla v různých položkách týkajících se opatření spadajících do působnosti výboru ENVI, jako je klastr ,Zdraví‘, ECHA, výdaje na podporu programů EU4Health a LIFE, jakož i v položkách týkajících se přírody a biologické rozmanitosti, oběhového hospodářství a kvality života, zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se této změně a přechodu na čistou energii,“ stěžuje si ENVI.

Výbor zároveň poukazuje na další klíčové priority, kterým by měla být v návrhu rozpočtu věnována pozornost. Zdůrazňuje nutnost dostatečných finančních a lidských zdrojů pro rychlou implementaci legislativy v oblastech klimatu, životního prostředí, bezpečnosti potravin a zdraví, zejména pokud jde o zmírňování a přizpůsobení se změnám klimatu, „spravedlivou transformaci“ a oběhové hospodářství. ENVI také připomíná, že Zelená dohoda pro Evropu je nejen environmentální strategií, ale také příležitostí ke zvýšení konkurenceschopnosti Unie, což vyžaduje odpovídající financování.

Pozitivně vnímá výbor skutečnost, že návrh rozpočtu na rok 2025 počítá s tím, že 33,5 procenta prostředků bude vyčleněno na klimatické cíle, což překračuje stanovený cíl 30 procent. Nicméně ENVI kritizuje, že se Unie pravděpodobně nepodaří dosáhnout cíle týkajícího se biodiverzity, jelikož na tyto účely má být v roce 2024 věnováno pouze 7,3 procenta rozpočtu, což je méně než plánovaných 7,5 procenta.

Dalším důležitým bodem je podpora evropských agentur pod působností výboru ENVI, jako jsou Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) či Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). ENVI vítá navýšení prostředků pro tyto agentury a zdůrazňuje jejich zásadní roli při tvorbě evropské politiky a zajištění zdraví a bezpečnosti občanů.

Pro takto znějící připomínky, které ENVI adresuje jak předsedovi rozpočtového výboru Johanu van Overtveldt (z frakce konzervativců a reformistů), tak generálnímu zpravodaji rozpočtu na příští rok Victoru Negrescuovi (ze skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů), hlasovalo 57 z celkových 82 přítomných členů výboru. Dalších 22 bylo proti, tři se zdrželi hlasování.

-fk-