Ředitel ZP MV ČR David Kostka předává ocenění Corporate Health Responsibility Zdeňce Andreattové ze společnosti Albert za výjimečný přístup k péči o zdraví zaměstnanců. Foto: ZP MV ČR

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra udělila první ocenění za úspěšné zapojení zaměstnanců do preventivních programů

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR), která v rámci svých programů dlouhodobě podporuje zdraví ve firmách, předala historicky první ocenění za úspěchy v oblasti zapojení zaměstnanců do preventivních programů. Budování zdravé firemní kultury se tak těší stále větší oblibě mezi zaměstnavateli.

Program Zdraví do firem, jako užitečnou platformu spolupráce mezi zdravotní pojišťovnou a firmami, nabízí Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR jako jediná pojišťovna v Česku. Program je postaven na principu otevřené a důvěryhodné komunikace, přičemž klade důraz na komplexní přístup k potřebám zaměstnavatelů a sleduje nové trendy v oblasti péče o zaměstnance. Více o budování zdravé firemní kultury jsme psali například zde. Význam Corporate Health Responsibility ve firmách představuje rostoucí trend, který zahrnuje péči o fyzické i duševní zdraví zaměstnanců na pracovištích a jejich motivaci k prevenci.

A právě za úspěchy v oblasti zapojení do preventivních programů udělila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra první ocenění, které předal ředitel pojišťovny David Kostka. Vyznamenání s názvem Corporate Health Responsibility získala firma Albert, o jejímž fungování v oblasti zdravotní prevence a motivace zaměstnanců jsme psali také zde.

Osobní chování na pracovišti i mimo něj, tak aby se zamezilo zdravotním negativním vlivům, považuje ZP MV ČR za klíčové. Proto chce oceňovat takto jednající firmy pravidelně – podmínkou je však konkrétní a systémový přístup. Mezi nabízené programy, které pojišťovna firmám nabízí, patří například management duševního zdraví, management únavy a výkonnosti, program na zdravá záda, prevence nemocí z povolání či diagnostika rizik civilizačních nemocí.

Nabízené programy jsou navrženy tak, aby pokryly široké spektrum oblastí zdraví a wellness, od duševního zdraví až po podporu dentální péče a dárcovství. Zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou investovat do těchto programů, tak budou mít podle pojišťovny k dispozici komplexní nástroje pro zlepšení zdraví a pohody svých zaměstnanců.

Přiložit ruku k dílu chce i ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví České republiky připravilo novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která přináší významné změny v oblasti podpory zdraví zaměstnanců. Jedním z hlavních prvků novely je zavedení Institutu opatření na podporu zdraví, který má za cíl motivovat zaměstnavatele k poskytování benefitů podporujících účast jejich zaměstnanců na preventivních programech.

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví obsahuje návrh, podle něhož budou zaměstnavatelé motivováni k tomu, aby prostřednictvím různých benefitů povzbudili své zaměstnance k účasti na preventivních zdravotních programech. Tyto programy budou detailněji upraveny v prováděcí vyhlášce, jejíž konkrétní podmínky a pravidla zatím nejsou zveřejněny.

Hlavním záměrem preventivních programů je nejen motivovat zaměstnance k pravidelným preventivním prohlídkám, ale také rozvíjet jejich zdravotní gramotnost a podporovat zodpovědný přístup k péči o vlastní zdraví.

-ns-