Ilustrační foto: Pixabay

Zkontrolovat léky a mýt si ruce. SZÚ a ministerstvo radí, co při záplavách

Česko se ocitá na pokraji živelní události, při níž hrozí zatopení domů a dalších objektů. Ale ani poté, co voda opadne, nebezpečí zcela nepomine. Na řadu totiž přichází odstraňování škod. Státní zdravotní ústav (SZÚ) proto vydal seznam pokynů a pravidel základní hygieny po záplavách. Zvlášť upozorňuje, že při práci v zatopených prostorách a při jejich úklidu je nutné dodržovat přísná hygienická pravidla, neboť lidé jsou v nich vystaveni zvýšenému riziku přenosu infekčních onemocnění. Záplavová voda může být kontaminována výkaly a dalšími nebezpečnými látkami, které mohou způsobit vážná onemocnění. V případě výskytu příznaků SZÚ radí vyhledat neprodleně lékaře.

Základním pravidlem je časté a důkladné mytí rukou, a to zejména po kontaktu s povrchy, které byly zaplaveny nebo znečištěny bahnem. „Po skončení úklidových prací ruce dezinfikujte přípravkem s virucidní (protivirovou) účinností, postupujte podle doporučení výrobce. Alkoholové přípravky nanášejte na suchou pokožku! Po dezinfekci ruce umyjte pitnou vodou a mýdlem, osušte jednorázovým ubrouskem a ošetřete regeneračním krémem. Pokožku celého těla a vlasy umyjte vodou a šamponem případně s dezinfekčním účinkem,“ píše SZÚ.

Při jakémkoliv úklidu v zatopených prostorách je přitom nutné používat ochranné pomůcky, jako jsou gumové rukavice a pevná nepromokavá obuv. Je rovněž zásadní nepít vodu z neověřených zdrojů, neboť při záplavě mohlo dojít k jejich znečištění. Používat tak lze pouze vodu, jejíž kvalita je ověřena, nebo balenou. Před použitím vlastních studní je nutné jejich důkladné vyčištění a dezinfekce. Pokyny pro sanaci studní Ústav vydal ve zvláštním dokumentu.

Záplava je ráj pro bakterie

Další riziko představují kontaminované potraviny. „Nejezte žádné zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat,“ uvádí dále SZÚ. Všechny ostatní potraviny je třeba nekompromisně zlikvidovat, včetně těch, které byly uchovávány v chlazeném nebo mraženém stavu, pokud byly vystaveny vyšším teplotám.

V případě, že se u lidí objeví příznaky jako bolesti břicha, průjem, zvracení, vyrážka nebo horečka, měli by neprodleně vyhledat lékaře. Onemocnění jako salmonelóza, úplavice, leptospiróza či žloutenka typu A a B jsou v těchto situacích reálnou hrozbou. Je také vhodné ověřit si platnost očkování proti tetanu a případně zvážit další očkování, například proti břišnímu tyfu. „Pokud zjistíte jakoukoliv odchylku od normálního zdravotního stavu (např. zvýšenou teplotu), ihned navštivte lékaře a informujte ho, že jste pracovali v zatopeném prostředí,“ dodává Ústav.

Pozor na plíseň

Seznam doporučení při hrozících záplavách rozšířilo i Ministerstvo zdravotnictví. Občany zejména v postižených oblastech, kterým hrozí, že budou nuceni narychlo opustit své domovy, nabádá, aby si zkontrolovali své léky, zajistili zásobu pitné vody, předcházeli přenosu infekčních onemocnění častým mytím rukou, spoléhali se jen na ověřené informace a nabídli pomoc svým blízkým.

Ústav dále upozorňuje i na následnou likvidaci plísní, které se mohou na zatopených místech v důsledku zvýšené vlhkosti vyskytnout. „Na narostlou plíseň na stěnách je vhodné použít k prvnímu dezinfekčnímu zásahu přípravky s fungicidními (protiplísňovými) účinky. Podle rozsahu plísně je nutné volit vhodný aplikační postup – postřik, omytí, otření včetně různých kombinací těchto postupů, a dezinfekci provádět i opakovaně. Mechanicky odstranit po dezinfekci zbytky plísně (dle individuální situace volit nejvhodnější způsob – škrábání, otlučení na omítku),“ popisuje postup, přičemž varuje před odstraňováním plísně za „sucha“, neboť hrozí rozptýlení zdraví škodlivých výtrusů.

Po odstranění plísně je vhodné na místa aplikovat přípravky k preventivní ochraně proti plísním ve formě nátěrů před malbou i přímo na omítku a zajistit intenzivní proudění vzduchu. „Pokud je likvidace plísní dle uvedených pravidel neúspěšná, Ministerstvo zdravotnictví doporučuje obrátit se na místně a věcně příslušnou krajskou hygienickou stanici nebo specializovanou firmu,“ stojí dále v pokynech.

-fk-