Ilustrační foto: Wikimedia/Pixabay

Bezpapírově. Vláda schválila novelu zákona o elektronizaci zdravotnictví

Vláda dnes na svém zasedání posvětila novelu zákona o elektronizaci zdravotnictví. Díky ní již pacienti nebudou muset nosit mezi zdravotníky papírové zprávy, ale vše by automaticky mělo fungovat elektronicky. Ministerstvo zároveň již spouští pilotní projekty, díky nimž by měl od začátku roku 2026 odstartovat ostrý provoz změn. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také po jednání vlády řekl, že náměstek za Piráty Josef Pavlovic zřejmě podá rezignaci, jeho místo ovšem Válek neplánuje znovu obsazovat.

Vládou schválená novinka přinese podle premiéra Petra Fialy velké ulehčení pro pacienty. „Jde o zásadní krok, který do systému přinese přehlednost a efekt. Nebudete se už muset starat o to, aby váš praktický lékař měl informaci o vyšetření v nemocnici,“ uvádí Fiala.

„Zákon, který byl přijatý v roce 2021, nebyl zcela optimální a chyběly v něm některé základní věci. Doplnili jsme údaje o kmenových registrech pacientů, které například umožní, aby ošetřující lékař zjistil, jestli jeho pacient má nebo nemá zbrojní průkaz. Doplnili jsme také eŽádanku. Zákon z roku 2021 nepočítal s tím, že by žádanky o vyšetření, které posílá lékař či zdravotnické zařízení, fungovaly elektronicky. Nyní bude systém nastaven tak, že žádanka o jakékoliv vyšetření půjde elektronicky, automaticky se nahraje do informačního systému nemocnice a jakýkoliv nález také půjde elektronicky. Podobně i propouštěcí zpráva v nemocnici se automaticky nahraje do informačního systému ošetřujícího lékaře,“ popisuje Vlastimil Válek.

Doposud také neexistovala platforma, kde by pacient tyto své informace mohl sledovat, jak je to běžné v Dánsku či Estonsku. To by se mělo postupně měnit s tím, jak se budou rozšiřovat funkcionality EZkarty. Součástí navrhovaných změn je také sdílený záznam, který se týká záchranné služby. Ta se díky němu dostane k emergentnímu záznamu a lékům, které pacient užívá.

Smlouvy za 600 milionů

„Reflektovali jsme Národní kontrolní úřad, který kritizoval, jak postupovalo ministerstvo zdravotnictví v letech 2018 až 2022. Udělali jsme zásadní změny a vytvořili v roce 2023 Národní centrum digitalizace zdravotnictví, které jsme propojili se všemi odbornými společnostmi a IT experty ve všech typech zdravotnických zařízení. Postupně jsme loni a letos realizovali výběrová řízení a sedm rámcových smluv s dodavateli za 600 milionů korun. Vše je řádně vysoutěženo a proti soutěžím nebylo jediné odvolání,“ vypočítává Válek. 

V tuto chvíli podle ministra probíhá postupné zahájení dvacítky projektů digitalizace zdravotnictví. Jedná se například o eŽádanku, portál pacienta, systém pro evidenci a přístup k dříve vysloveným přáním, standardy elektronické zdravotnické dokumentace nebo standard propouštěcí či ambulantní zprávy.

Odstartovaly také pilotní projekty pro ověření funkčnosti některých systémů poskytovatelů. V červnu například začal projekt Digi praxe pro dvacítku ambulancí primární péče, které mají být napojeny na ostatní projekty. Všechny systémy mají být funkční do poloviny roku 2025, načež se začnou testovat v ostrém zdravotnickém provozu. Naplno by se všechno mělo rozjet na začátku roku 2026, na kdy je také naplánována účinnost předkládané novely. Bez pardonu musí být vše vzhledem k podmínkám EU hotovo do července 2026. Paralelně s elektronizací ale bude moci i nadále fungovat papírová forma, do systému by ovšem měla být napojena všechna zdravotnická zařízení.

-mk-