Pro ocenění za dárcovství krve a plazmy si přišlo 66 lidí. Zdroj: Klatovská nemocnice

Červený kříž ocenil dárce krve. Rekordman má za sebou 50 odběrů

V Refektáři jezuitské koleje v Klatovech proběhlo slavnostní předávání medailí profesora Jana Janského za jubilejní bezpříspěvkové odběry krve a plazmy. Oblastní spolek Českého červeného kříže zde ocenil celkem 66 dárců, kteří svou nezištnou pomocí přispěli k záchraně životů. Mnozí z dárců dochází na transfuzní pracoviště Klatovské nemocnice (součást Nemocnic Plzeňského kraje), která současně vyjádřila všem dárcům poděkování. O slavnostním předání ocenění informovala Klatovská nemocnice na svém webu. Další skupina dárců obdrží ocenění i dnes v Domažlicích.

Slavnostní akce se stala tradiční součástí každoročního programu v Klatovech. Letos bylo oceněno 66 dárců krve. „Velmi nás potěšilo, že mezi nimi byly i známé tváře, které pravidelně potkáváme na pracovišti transfuzní služby Klatovské nemocnice,“ uvedlo k události zdravotnické středisko.

Zlatou medaili za 40 odběrů obdrželo 15 dárců, stříbrnou medaili za 20 odběrů si odneslo 24 lidí a bronzovou za 10 odběrů získalo 27 osob – dohromady tedy bylo rozdáno 66 medailí. Jedním ze zlatých medailistů byl i Daniel Prokop, který krev daruje pravidelně již šest let a za sebou má již 50. odběr. „Darovat krev jsem začal proto, abych měl volno ve škole,“ okomentoval začátek svého dárcovství s tím, že ho jednak motivuje sbírání medailí a jednak sám pochází z dárcovské rodiny. „Babička i strejda mají 250 odběrů, tak bych se jim rád vyrovnal,“ dodal Prokop.

Kromě krve se v rámci události oceňovali i dárci plazmy. Kromě dobrého pocitu z nezištné pomoci druhým bezpříspěvkoví dárci čerpají i různé výhody, jako je nárok na den pracovního volna či možnost snížení základu daně z příjmu o 3000 korun za každý odběr. Zdravotní pojišťovny také nabízejí benefity, například VZP přispívá aktivním dárcům až 3000 korun ročně.

Podobné slavnostní ceremoniály probíhají v tomto období i v dalších městech Plzeňského kraje. „Dnes budou oceněny další desítky dárců v Domažlicích,“ avizoval pro Zdravotnický deník tiskový mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Dárcem krve nebo plazmy se může stát každý zdravý člověk ve věku 18 až 60 let.

-red-