Předseda České obezitologické společnosti a přednosta Centra diabetologie IKEM Martin Haluzík. Foto: Radek Čepelák

Dejme sbohem velikosti XXXL. V boji proti obezitě nově pomáhá i farmakoterapie

Tříciferné číslo na váze je u nás už skoro standardem než vzácností. Bohužel s sebou obezita, která je dnes počítána mezi choroby, spojena s řadou zdravotních problémů, od diabetu po kardiovaskulární komplikace. Proto je třeba s tímto stavem bojovat, a to ideálně už od dětství, kdy je třeba vést děti k tomu, aby se přirozeně hýbaly. Chybět by neměla ani edukace široké veřejnosti. U těch, kde se nepovedlo preventivně zasáhnout, jsou nyní k dispozici (byť v tuto chvíli ještě bez úhrady) moderní léky, které pomáhají bojovat jak proti obezitě, tak jejím komplikacím v podobě diabetu či kardiovaskulárních potíží. Problematice se věnovali odborníci na čtvrtém ročníku mezinárodní konference Ekonomika prevence.

I když v tuto chvíli nemáme přesná data o tom, jaká je vlastně prevalence obezity v české populaci, takže nemáme ani validní mezinárodní srovnání, jisté je, že si nestojíme dobře. „Jsme určitě v nejhorší čtvrtině, co se týče výskytu obezity a nadváhy. Troufnu si říci, že u dětí je to možná ještě o něco horší. Podepsala se na tom i pandemie covid-19 a dlouhotrvající uzavření všeho. Máme tedy velký prostor pro zlepšení,“ uvádí předseda České obezitologické společnosti a přednosta Centra diabetologie IKEM Martin Haluzík s tím, že výskyt pacientů s obezitou stále stoupá.

O to důležitější je, že se podařilo vytvořit Národní obezitologický program, který je v tuto chvíli v připomínkování na ministerstvu zdravotnictví. Ten by měl pokrývat celý přístup k obezitě od prevence po vlastní léčbu.

Výsledky z Evropského výběrového šetření o zdraví (EHIS). Zdroj: ÚZIS/Ladislav Dušek

„Máme velmi dobré první vlaštovky zejména v oblasti preventivních programů u dětí, kde je ideální začínat,“ poukazuje Haluzík. Ve výboru České obezitologické společnosti jsou proto i dva pediatři, Jan Boženský a Irena Hainerová. Už byly i zahájeny diskuze o tom, jak by se měl změnit přístup ve školách – řada dětí totiž doma nedostává správný příklad, takže by měla nastoupit škola, aby se děti nevydaly ve stopách svých mnohdy obézních rodičů.

Odzvoní bariatrické chirurgii?

Pro boj s obezitou je zároveň zásadní spolupráce s praktickými lékaři, kteří mají nejvíce příležitostí pacientům pomoci. Podstatnou roli hraje také edukace lidí, kterou se snaží podporovat i ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav.

V neposlední řadě dnes začínají hrát důležitou roli léky – antiobezitika. „Jde o léky, které vedle antiobezitického efektu výrazně zlepšují kompenzaci diabetu, některé z nich snižují kardiovaskulární komplikace, některé dokonce i renální komplikace. Máme tedy nástroje, ale zatím nemáme úhradu. Musíme proto velmi pečlivě diskutovat, u koho by úhrada byla nákladově efektivní a vhodná,“ popisuje Martin Haluzík s tím, že návrh, u koho by byla na místě farmakoterapie, je i součástí obezitologického programu, zatím jde ale o iniciální stadium, které je třeba diskutovat s dalšími specializacemi a ministerstvem zdravotnictví.

Primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

„Řada moderních antidiabetických léků dnes velmi účinně ovlivňuje obezitu a musím říci, že pokud bych byl bariatrickým chirurgem, tak bych se začal bát o svou klinickou praxi,“ říká k tomu primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Součástí obezitologického programu jsou i indikátory hodnotící úspěšnost léčby, které se zaměřují na snižování komplikací, zejména kardiovaskulárních a renálních. Cílem je pochopitelně i snižování úmrtnosti. U některých léků už přitom máme data o tom, že skutečně významně snižují kardiovaskulární komplikace i mortalitu.

Práce pro nutričního terapeuta

Léky tak oproti minulosti začínají mít v léčbě mnohem zásadnější úlohu. Z hlediska účinku dokonce mají potenciál posunout se do preventivní roviny. „Pořád je to ale berlička, byť velmi silná a významná, která pacientovi umožní jíst méně – ovlivní mu chutě a zlepší celou řadu dalších parametrů, čímž mu dovolí změnit životní styl. Bránil bych se ale tomu, že bychom měli všem preventivně dávat léky,“ podotýká Martin Haluzík.

„Léky ovšem někteří z nás skutečně potřebují. Vyzdvihl bych ale také roli nutričního terapeuta. Léky pomůžou změnu nakopnout, ale nutriční terapeut to musí dotáhnout. I tady je tedy prostor pro další zlepšování,“ doplňuje Petr Neužil.

Co bychom tedy potřebovali udělat pro prevenci obezity v souhrnu? „Je třeba zvýšit zdravotní gramotnost populace, aby chápala, že obezita je škodlivá, a když s ní nebudeme nic dělat, budeme mít diabetes, kardiovaskulární komplikace a budeme umírat dříve. Tam máme velký prostor, protože v tom česká populace zaostává. Krok číslo dvě je, že pacientům, kteří se něco snaží dělat se svým zdravotním stavem, bychom k tomu měli vytvořit podmínky – měli bychom je pozitivně motivovat a najít prostředky, jak to dělat. A v neposlední řadě musíme vytvořit podmínky lékařům, aby mohli nemoci léčit. Pokud najdeme cestu, jak od praktických lékařů přesunout administrativu jinam, budou mít více času s pacienty mluvit, a musíme jim dát možnost, aby mohli přímo a snadno oslovovat další odborníky, jako jsou nutriční terapeuti a další, kteří jsou nezbytní pro to, abychom obezitu úspěšně léčili. Musíme také diskutovat o těch, kteří potřebují farmakoterapii – jak dlouho ji budou potřebovat, za jakých podmínek ji můžeme hradit a jak moc se nám to vyplatí nejen z pohledu obezity, ale z pohledu prevence diabetu, kardiovaskulárních komplikací a dalších onemocnění,“ shrnuje Martin Haluzík.

Michaela Koubová

Foto: Radek Čepelák

Poděkování za podporu konference patří Všeobecné zdravotní pojišťovně, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR, Všeobecné zdravotné poisťovně a společnostem Tiscali Media, ALK, Ewing, EUC, AKESO, Sprinx, Národní sportovní agentuře a sportovnímu klubu Dukla.

Diskusní panel konference Ekonomika prevence. Zleva: ekonom Francesco Moscone z Brunel University v Londýně, místopředseda představenstva slovenské Všeobecné zdravotní pojišťovny Mateje Fekete, slovenský ministr pro investice, digitalizaci a regionální rozvoj Richard Raši, moderátor diskuse a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann a stínový premiér Karel Havlíček. redaktor The Financial Times Andrew Bounds, ředitel VZP Zdeněk Kabátek a člen Národní ekonomické rady vlády Aleš Rod.
Zleva: Slovenský ministr pro investice, digitalizaci a regionální rozvoj Richard Raši, moderátor diskuse a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann a stínový premiér Karel Havlíček.
Vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann zahajuje konferenci Ekonomika prevence. Za ním zleva nejlepší střelec české fotbalové reprezentace, vítěz německé a belgické fotbalové ligy Jan Koller, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.
Konferenci sledovala řada médií. Rozhovory s řečníky na místě dělaly i štáby CNN Prima News a České televize. Přímý přenos zajišťovaly kromě České televize také Česká tisková kancelář a Tlačová agentura Slovenskej republiky.
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při neformální diskuzi s prezidentem Polské společnosti pro veřejné zdravé Andrzejem Mariusem Falem a vydavatelem Zdravotnického deníku Ivo Hartmannem.
Neformální diskuze v kuloárech, zprava ředitel VZP Zdeněk Kabátek, místopředseda představenstva slovenské Všeobecné zdravotní pojišťovny Mateje Fekete, slovenský ministr pro investice, digitalizaci a regionální rozvoj Richard Raši a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann.
Diskusní panel konference Ekonomika prevence. Zleva: ekonom Francesco Moscone z Brunel University v Londýně, místopředseda představenstva slovenské všeobecné zdravotní pojišťovny Mateje Fekete, slovenský ministr pro investice, digitalizaci a regionální rozvoj Richard Raši, moderátor diskuse a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann a stínový premiér Karel Havlíček.
Auditorium čtvrtého ročníku konference Ekonomika prevence.
Diskusní panel konference Ekonomika prevence. Zleva: slovenský ministr pro investice, digitalizaci a regionální rozvoj Richarda Raši, moderátor diskuse a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, stínový premiér Karel Havlíček, redaktor The Financial Times Andrew Bounds a ředitel VZP Zdeněk Kabátek.
Nejlepší střelec české fotbalové reprezentace, vítěz německé a belgické fotbalové ligy Jan Koller (zleva), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník a moderátor konference a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt poslouchají online slovenskou ministryni zdravotnictví Zuzanu Dolinkovou.
Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt se připravuje na diskuzi s poslancem zdravotnického výboru slovenské Národní rady Tomášem Szalayem a poslancem české poslanecké sněmovny Kamalem Farhanem, kteří jsou zároveň oba stínovými ministry zdravotnictví.
Účastníci diskuse na summitu Ekonomika prevence (zleva) předseda České obezitologické společnosti Martin Haluzík, ředitel Centra duševní rehabilitace Martin Hollý, přednosta kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Jiří Votruba, prezident Polské společnosti pro veřejné zdraví Andrzej Marius Fal, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil, odborník v oblasti závislostí a poradce předsedy vlády Jindřich Vobořil a moderátor konference a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.
Předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Zdenka Němečková Crkvenjaš (uprostřed), hlavni hygienička Barbora Macková a tajemník sněmovního zdravotnického výboru Martin Blažek při neformální diskuzi.