Roman Šmucler (vlevo) a Vlastimil Válek. Obě foto: Radek Čepelák

Jednotné odměňování lékařů by systému jen uškodilo, shodli se v diskusi Válek se Šmuclerem

Zákon o odměňování zdravotníků máme připraven od dubna, brzdí ho ale nereálné požadavky odborů, řekl v diskusním pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). S prezidentem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem se v diskusi shodl na tom, že se loňská dohoda mezi odbory a vládou již nesmí letos zopakovat, protože by to poškodilo ambulantní sektor na úkor nemocničního, i na tom, že systém jednotného odměňování lékařů by resortu zdravotnictví rozhodně neprospěl.

Podle Válka spočívá zásadní problém, proč zatím k dohodě o platech při opakovaných jednáních nedošlo, v objemu peněz, který by na zvýšené platy zdravotníků chtěly Lékařský odborový klub a Česká lékařská komora, která je dnes podle ministra nejsilnější odborovou organizací. „Peníze, která občané zaplatí v rámci zdravotního pojištění a které za státní pojištěnce platí stát, vybírá pojišťovna. Ta částka je dnes přes 530 miliard korun, je téměř dvojnásobná, než byla před deseti lety. Všechny tyto peníze rozdělujeme cestou úhradové vyhlášky jednotlivým zdravotnickým zařízením a jednotlivým typům zdravotníků. A více peněz pojišťovny nemají. Nic jim nezůstává, všechno, co mají, rozdělují. A my se bavíme o předložení zákona, který by v podstatě nařizoval platy ve státní i soukromé sféře všem zdravotníkům – to chce Komora a odboráři. Navíc žádají i výrazně vyšší navýšení platů než loni,“ popsal Válek, na čem jednání s odbory váznou. A zopakoval, že dohodu z loňského prosince ministerstvo zdravotnictví plní.

Roman Šmucler považuje problém za systémový. „Tahle stávka tu bude každý rok. Souvisí to s tím, že jsme zapomněli, že by ministerstvo zdravotnictví mělo být ministerstvem pro pacienty. Ti si platí zdravotní pojištění a za to by jim zdravotní pojišťovny měly zajistit kvalitní péči bez zásahů ministerstva. Ale my tu místo toho máme ministerstvo zdravotnictví – a za to pan ministr Válek nemůže –, které je spolu s kraji největším zaměstnavatelem lékařů a zasahuje pojišťovnám do plateb. A proto má tenhle problém,“ míní Šmucler.

Podle něj je obrovskou systémovou chybou, že se zásadně navýší platy nemocničních lékařů v nemocnicích s obložností 10 nebo 20 procent, kde „je víc zdravotníků než pacientů“. „A ne v segmentech, kde lékaři chybí, což jsou třeba zubaři na vesnicích nebo praktičtí lékaři pro děti a dorost, u nichž je úplně nejstrašlivější situace. A tihle lékaři budou mizet, protože se peníze příští rok na přání pana premiéra přerozdělí z ambulantní sféry, která už je v obtížné situaci, do sféry nemocniční,“ upozornil Šmucler.

Oba diskutéři se v diskusi jednoznačně vymezili proti možnosti zavedení jednotného plat lékařů. „Jako soukromí lékaři naprosto odmítáme jakýkoli zákon o jednotném platu lékařů. Nebudeme platit stejně lékaři, který je třeba na hranici opilosti, je v něčem mizerný a nevzdělává se, jako špičkovému lékaři,“ řekl Šmucler. Ministr Válek ho v diskusi ubezpečil, že varianta s jednotnými platy za něj není vůbec na stole.

Návrh mladých lékařů jako cesta

Ministr Válek v diskusi ujistil, že se loňská situace, kdy se premiér Petr Fiala (ODS) dohodl s VZP na použití jejích rezervních fondů na navýšení platů lékařů opakovat letos rozhodně nebude. „Debata probíhala opakovaně na vládě a opakovaně jsme se shodli na tom, že nedojde k situaci, k jaké došlo v loňském roce, ono to ani technicky nemůže nastat,“ uvedl ministr zdravotnictví. To kvitoval Šmucler. „Jako soukromí lékaři jednáme i s panem premiérem a snažíme se podpořit pozici pana ministra. A jenom jasně říkáme, že jestli pan premiér Fiala zase odněkud vezme pět miliard, tak ať je vezme z ministerstva obrany nebo ministerstva průmyslu. To je jeho právo. Ale nebude je brát zubním pacientům, z peněz, které si ušetřili na výplně, nebo maminkám z peněz na děti. Prostě nejde dělat populistickou politiku za peníze zdravotních pojišťoven,“ komentoval Šmucler.

Podle něj loňská prosincová dohoda vlády s mladými lékaři, Komorou a odbory a „fialovné“, které přinesla, znevýhodnila soukromé lékaře na úkor nemocničních. „Ano, dohoda se týkala jen lůžkových lékařů-zaměstnanců v nemocnicích, ne praktických lékařů a ambulantních specialistů,“ potvrdil jeho slova Válek, který dohodu nepovažuje za koncepčně správnou (při jednáních vystupoval proti ní). A dodal: „A proto v úhradové vyhlášce navyšuji i platby pro tyto segmenty, to je jediná možná cesta. A kdybych měl sebrat peníze těmto odborníkům a přesunout je na zvýšení platů lékařů v nemocnicích, bylo by to špatně.“

Válek v diskusi také pochválil návrh mladých lékařů, se kterým přišli na poslední jednání ministerstva s Komorou a odbory (více o návrhu zde). „Tento systém, který navrhují, se mi velmi líbí a byl bych připraven ho do připravovaného zákona vtělit,“ řekl Válek, který v diskusi zopakoval, že předloží zákon na odměňování zdravotníků. „Ten je připraven od dubna, ale od té doby probíhají intenzivní debaty, kdy nejsme schopni vyhovět tomu, že bychom do systému dali dalších 40, 50 nebo 60 miliard, což jsou požadavky, které se objevují od odborů a Komory,“ řekl Válek.

Jakub Němec