Uplynulý ročník konference Efektivní nemocnice. Foto: HCI

Konference Efektivní nemocnice se zaměří na stabilitu českého zdravotnictví či eliminaci neperspektivní péče

Jakými je možné zajistit stabilitu českého zdravotnictví, a to včetně personální otázky? Měla by se změnit úloha zdravotních pojišťoven? A je na místě stanovení prioritních lůžkových oborů a řízená eliminace oborů neperspektivních? To jsou některé z otázek, na které se bude snažit hledat odpověď již 19. ročník odborné konference „Efektivní nemocnice 2024 – Strategie zdravotních pojišťoven, nemocnic a ambulancí“, která se bude konat 26. a 27. listopadu 2024 se v Praze.

Organizátorem odborné konference je organizace HealthCare Institute o.p.s., která se již více než 19 let zabývá oblastí zdravotnictví. Záštitu nad letošní odbornou konferencí přijal i premiér Petr Fiala, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, předseda Výboru pro zdravotnictví Senátu Roman Kraus či ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zahajovací diskusní blok bude zaměřený na témata, která jsou blízká všem debatujícím odborníkům, jako například plány na zajištění finanční a personální stability českého zdravotnictví, lepší budoucnost sítě nemocnic, stanovení prioritních lůžkových oborů s akutní péčí a další rozvoj a řízené eliminace neperspektivních oborů, pohotovostní služby či digitalizace zdravotní péče.

Pozvání do prvního diskusního bloku aktuálně přijal předseda Výboru pro zdravotnictví Senátu ČR Roman Kraus, předsedkyně Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny ČR Zdenka Němečková Crkvenjaš, vrchní ředitelka pro ekonomiku a zdravotní pojištění Ministerstva zdravotnictví ČR Helena Rögnerová, ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek, poradce pro oblast zdravotnictví Ministerstva financí ČR Martin Šamaj či stínový ministr zdravotnictví a člen Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny ČR Kamal Farhan.

V rámci druhého diskusního bloku bude předmětem diskuse skutečná potřeba obyvatelstva ČR v oblasti zdravotnictví a jeho potenciální kapacita. Další téma diskuse bude změna úlohy zdravotních  pojišťoven v rámci českého zdravotnictví.

Aktivně se této diskuse bude účastnit ministr zdravotnictví v letech 2014 – 2016 a předseda představenstva Bohumínské městské nemocnice Svatopluk Němeček, prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár, náměstek FN Motol Martin Holcát, MBA či advokátka a předsedkyně Společnosti medicínského práva ČLS JEP Lenka Teska Arnoštová.

Třetí diskusní blok se bude věnovat optimálnímu nastavení spolupráce Ministerstva zdravotnictví ČR, zdravotních pojišťoven, pacientských organizací a poskytovatelů směrem k lepší zdravotní péči pro české pacienty. Diskutovat se bude rovněž nad tématy, které se týkají optimálního nastavení preventivních programů.

Do tohoto diskusního bloku přijal pozvání náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, předseda správní rady VZP a poslanec Tom Philipp, ředitelka úseku zdravotnického Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Zdeňka Salcman Kučerová, MBA, LL.M., předseda České onkologické společnosti ČLS JEP Igor Kiss, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a ředitelka Koalice pro zdraví Jana Petrenko.

Během odborné konference proběhne tradičně vyhlášení nejlépe hodnocených nemocnic v rámci 19. ročníku celostátního průzkumu „Nejlepší nemocnice roku“ a nejlépe hodnocených zdravotních pojišťoven v rámci 10. ročníku celostátního průzkumu „Zdravotní pojišťovna roku“.

Další detailní informace o odborné konferenci Efektivní nemocnice 2024 naleznete na webových stránkách www.hc-institute.org.