Ilustrační foto. Zdroj: www.freepik.com

Lékárny zdegradují na výdejny léků, říkají němečtí experti k chystané reformě lékárenského trhu

Připravovaná reforma lékárenského trhu v Německu budí vášně již delší dobu. Ty nyní opět nabyly na intenzitě, protože navrhované reformní zákony by už v tomto měsíci měla schválit spolková vláda. Lékárníci mají největší obavu z toho, že trh ovládnou nadnárodní lékárenské řetězce a vytratí se tradiční role kamenné lékárny v obci. Podle nich dokonce existuje riziko, že by se lékárny mohly změnit v pouhé výdejny léků, kde by nebylo zapotřebí odborného personálu. O výhradách lékárníků k navrhované reformě informuje odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.


Spolkovou vládou navrhovaná reforma lékárenského trhu může znamenat řadu nebezpečných tendencí. Myslí si to profesor práva Elmar Mand působící na Phillips Universität Marburg, které se zaměřuje na., který se zaměřuje na lékárenské právo. „Navrhovaná strukturální opatření podkopávají poslání lékárníka v jeho lékárně, představy o odměňování jsou katastrofou a ani chystané nařízení o navrácení hotovostní slevy nemohou situaci lékáren zlepši,” uvedl Mand pro Deutsche Apotheker Zeitung. Podle něho bude nakonec ještě úspěch, pokud výsledná podoba reformy lékárenského trhu nepůjde nad rámec předloženého návrhu zákona.

Otevření prostoru nadnárodním řetězcům

Mand v připravované reformě vidí hned několik problematických míst. Za katastrofální pro řadu lékáren považuje navrhované snížení podílu lékáren na odměnách za distribuci léků ze tří na dvě procenta. Podle něho by měl být tento pokles kompenzován navýšením fixních plateb, které lékárnám plynou.

Druhý problematický bod spatřuje v tom, že odpovědnost za nastavení systému odměňování lékáren se má přesunout ze Spolkového ministerstva hospodářství nově na Spolkové ministerstvo zdravotnictví. Zdravotnický rezort má však podle Manda především v gesci zajištění fungování systému zákonného zdravotního pojištění. „Nově tedy bude muset sledovat ekonomickou situaci lékáren a zohlednit ji při vytváření nových předpisů o jejich odměňování,” zdůraznil Elmar Mand.

Další zádrhel lze spatřovat v tom, že lékárny budou moci nadále jednat o velkoobchodních slevách na léky. To se podle Manda v minulosti ukázalo jako něco, co příliš nefunguje, a navrhovaná úprava prý ještě do systému vnese právní nejistotu, protože nebude jasné, podle jakých pravidel bude konkrétní sleva moci být dojednána. „Nová pravidla odměňování nenabídnou lékárnám takové financování, které by bylo potřebné k plnění jejich mandátu veřejné služby,” dodal Mand.

V neposlední řadě zmínil již mnohokrát propírané riziko, které se skrývá v možnosti provozovat za určitých podmínek lékárnu bez přítomnosti odborného personálu. „Lékárny zdegradují v pouhé výdejny léků, které budou řízeny na dálku,” upozornil profesor Phillips Universität Marburg. Tím pádem prý nastane konec lékárníkova poslání coby odborníka, který lék nejen vydá či prodá, ale hlavně kvalifikovaně pacientovi poradí či doporučí adekvátní přípravek. V konečném důsledku se tak výrazně zvětší prostor pro nadnárodní lékárenské řetězce, které mohou lékárenský trh v Německu téměř zcela ovládnout.

Reforma může skončit pod stolem

„Tato reforma je proto lékárníky zcela oprávněně vehementně odmítána,” upozornil Mand. Jistou nadějí pro lékárníky podle něj je, že vládní koalice nakonec reformu odloží, protože zjistí, že její prosazení je politicky takřka neprůchodné.

Spolková vláda pod vedením Olafa Scholze se má k finálnímu projednávání navrhované lékárenské reformy dostat v průběhu října. Do konce měsíce by tak mělo být jasno, zda ji schválí a předloží k hlasování do německého parlamentu, nebo zda dozná zásadních úprav, či bude dokonce zcela shozena ze stolu.

Zdeňka Musilová