Foto: Facebook Kamila Šaška

Novým slovenským ministrem zdravotnictví se brzy stane ekonom Šaško


Slovenský předseda strany Hlas-SD a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok navrhl premiérovi Robertu Ficovi (Smer-SD) na pozici ministra zdravotnictví Kamila Šaška (Hlas-SD). Premiér už avizoval, že návrh na jmenování Šaška na člena vlády s pověřením řídit resort zdravotnictví nyní předloží prezidentovi Petru Pellegrinimu. Ten při oznámení demise dosluhující ministryně zdravotnictví Zuzany Dolinkové (Hlas-SD) avizoval, že ji přijme až poté, co dostane jméno jejího nástupce. Tím se tak zřejmě brzy stane Šaško. Zdravotnický deník tak přináší informace o tom, kdo bude novým šéfem zdravotnictví a na jakých pozicích až doteď působil.

Šaško nyní zastává pozici státního tajemníka na ministerstvu hospodářství. Pochází z Popradu a je mu 38 let. Studoval matematiku na University of Sussex, kde získal titul bakalář v odboru aplikovaná věda a řízení podniku. Na London School of Business and Finance poté vystudoval investiční bankovnictví. Jedná se tak o ekonoma, který zatím s vedením zdravotnictví nemá žádné zkušenosti.

V minulosti působil v bankovním sektoru. Pracoval například jako soukromý bankéř Tatra banky či správce portfolia v Otto Money v Londýně. Před deseti lety získal post generálního státního poradce na sekci finančního trhu ministerstva financí. O rok později se stal finančním pověřencem, či atašé, v rámci stálého zastoupení Slovenska při Evropské unii (EU) v Bruselu. Vedle této funkce současně vykonával i finančního poradce v Radě EU. V roce 2020 z Bruselu odešel do Národní banky Slovenska, v rámci které působil jako expert regulace a dohledu.

Šaško se před loňskými parlamentními volbami účastnil workshopů pro teamleadery politických stran pro zdravotnictví i za účasti odborné veřejnosti. Chodil tam spolu s Dolinkovou a Michalem Fajinem z Hlasu. Diskutovali na nich například bývalý ředitel Institutu zdravotní politiky ministerstva zdravotnictví Martin Smatana či Michal Štofko, který v současnosti působí jako státní tajemník resortu zdravotnictví. Šaško se před volbami věnoval zdravotnictví jako ekonomický odborník.

Šaška se zdravotnictvím spojuje i rodinné zázemí. „Manželkou Kamila Šaška z Hlasu je Mariana Šašková, která na ministerstvo zdravotnictví nastoupila ještě za generála Vladimíra Lengvarského v květnu roku 2022. Šašková se po jmenování Dolinkové na post ministryně stala na čas šéfkou její kanceláře. Dnes již na ministerstvu nepůsobí, je ředitelkou kabinetu slovenského ministra pro investice, regionální rozvoj a digitalizaci Richarda Rašiho. Šašková je zároveň dcerou bývalé šéfky Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS) a lékařky Moniky Pažinkové,“ upozornil slovenský deník Postoj.

Strana Hlas-SD trvá na tom, aby byla zdravotní péče i navzdory nutnému šetření prioritou číslo jedna. „Hlas se proto na tuto pozici rozhodl nominovat člověka, jehož úlohou bude nastavit efektivní management a financovaní resortu. S jeho jasnou vizí a důrazem na efektivní řízení si získal plnou důvěru Hlasu i koaličních partnerů. Věřím, že dokáže pokračovat v důležitých projektech, komunikovat se zdravotníky a přinést řešení, které zaručí lepší podmínky pro zdravotníky a kvalitnější péči pro pacienty na Slovensku,“ uvedl šéf Hlasu Šutaj Eštok.

-mhl-