Ilustrační foto: Rawpixel, public domain

Německou reformu nemocnic by měl financovat i systém soukromého zdravotního pojištění. Pojišťovny nesouhlasí

Odkud se vezmou peníze, z nichž se zaplatí přechod sítě německých nemocnic do nově navržené struktury? O tom se již několik měsíců v Německu přou celostátní politici s politickou reprezentací spolkových zemí, ale také se zástupci systému zákonného zdravotního pojištění. Jedná se totiž o nemalé peníze, které mají naplnit takzvaný transformační fond. Ve hře se však objevil nový, dosud nevídaný návrh: Na reformě nemocnic by se měl finančně podílet také systém soukromého zdravotního pojištění, uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na informované zdroje ze Spolkového ministerstva zdravotnictví.

Podle pozměňovacího návrhu Spolkového ministerstva zdravotnictví by se na financování německé nemocniční reformy měl podílet také systém soukromého zdravotního pojištění (PKV – Private Krankenversicherung). Informaci přinesl odborný deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na informovaný zdroj právě zevnitř úřadu ministra Karla Lauterbacha (SPD).

Pozměňovací návrh by se měl objevit na jednání Spolkového sněmu (dolní komory německého parlamentu), který by se k projednávání legislativy upravující nemocniční reformu měl dostat ještě během tohoto měsíce.

Nechť platí i systém soukromého pojištění dle podílu na čerpání lůžkové péče

Jde o zcela zásadní novinku, jelikož doposud se diskutovalo pouze o podílu vlád spolkových zemí a systému zákonného (tedy veřejného) zdravotního pojištění (GKV – Gesetzliche Krankenversicherung).

Podle deníku Deutsches Ärzteblatt má být systém soukromého zdravotního pojištění zapojen do financování takzvaného transformačního fondu, v němž by se shromažďovaly zdroje na pokrytí nákladů souvisejících se změnou struktury sítě německých nemocnic. Systém PKV by měl do transformačního fondu přispívat během let 2026 až 2035, tedy po období, po které se náklady na nemocniční reformu rozloží v čase.

Pro naplnění transformačního fondu se zatím počítá s 50 miliardami eur (v přepočtu asi 1,27 bilionu korun). Polovinu částky by do něj měl přispět právě systém GKV ze své likviditní rezervy. Druhou polovinu by měly dodat rozpočty jednotlivých spolkových zemí.

Poslankyně Spolkového sněmu z vládní SPD Heike Bährensová podle deníku Deutsches Ärzteblatt prohlásila, že systém PKV je dle jeho zástupců „ochoten transformační fond spolufinancovat“.

Politikům se nápad na zapojení PKV zamlouvá

Pokud by nakonec došlo na zapojení také systému PKV, jeho podíl na financování transformačního fondu by měl odpovídat podílu osob se soukromým zdravotním pojištěním na počtu případů lůžkové léčby v nemocnicích.

Podíl pojištěnců ze systému PKV, jimž je v německých nemocnicích poskytována péče, se podle Bährensové pohybuje v rozmezí sedmi až osmi procent. „Tímto podílem by se tak měl systém PKV na nákladech transformačního fondu účastnit,“ dodala Heike Bährensová.

„Vždyť i systém soukromého zdravotního pojištění má zájem na tom, abychom v Německu měli kvalitní nemocnice,“ řekl deníku Deutsches Ärzteblatt Andrew Ullmann, poslanec Spolkového sněmu a zdravotnický expert FDP.

„Pokud by se nakonec systém PKV nechtěl na financování reformy nemocnic podíle, samozřejmě existují způsoby, jak by to mohl zákonodárce regulovat,“ zdůraznil Janosch Dahmen, poslanec Spolkového sněmu za Zelené. Dahmen ovšem vyjádřil přesvědčení, že PKV „dostojí své odpovědnosti za kvalitní nemocniční síť“.

Platit reformu z pojistných fondů je protiústavní, myslí si asociace

Jenže Asociace systému soukromého zdravotního pojištění celou situaci vidí poněkud jinak. „Domníváme se, že financování transformačního fondu, ať už ze systému GKV či PKV, tedy na úkor jejich pojištěnců, je protiústavní,“ ohradil se vůči prohlášením politiků ředitel Asociace soukromého zdravotního pojištění Florian Reuther. A rovnou jakoukoli finanční spoluúčast ze systému PKV odmítl.

Plán na to, aby se na financování transformačního fondu podílely systémy zákonného nebo soukromého zdravotního pojištění, kritizovala také Národní asociace zákonných zdravotních pojišťoven. Ta varovala před tím, že by v takovém případě bylo nutné prudce zvýšit sazbu zákonného zdravotního pojištění.

„Potřebný rozvoj a restrukturalizace lůžkové péče je úkolem pro celou společnost. A proto odpovědnost za financování této transformace jednoznačně leží na státu,“ uvedla šéfky Národní asociace zákonných zdravotních pojišťoven Stefanie Stoff-Ahnisová. Také ona považuje plán na to, aby do transformačního fondu tekly peníze ze systému GKV za protiústavní.

Zdeňka Musilová