Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. Foto: Radek Čepelák

Nová síla v užším vedení lidovců. Místopředsedou KDU-ČSL se stal Pláteník


Jedním ze čtyř zvolených řadových místopředsedů lidovců se v sobotu stal i Václav Pláteník. Ten nyní působí v resortu zdravotnictví jako náměstek ministra. Strana podle něj není v dobré kondici a on věří, že jí může pomoci. V rámci stranické agendy by chtěl krom zdravotnictví vyzdvihovat i zdravotně-sociální témata.

Slogan „Václav Pláteník, nová síla pro křesťanskou demokracii,“ pro kandidaturu na místopředsedu KDU-ČSL vyšel. Nynější náměstek ministra zdravotnictví totiž v dnešní volbě čtyř místopředsedů na sjezdu v Olomouci získal 199 hlasů a byl tak třetím zvoleným řadovým místopředsedou stany.

„Ze srdce děkuji delegátům Sjezdu za důvěru,“ vzkázal na sociálních sítích Pláteník. Spolu s ním se novými místopředsedy lidovců stali náměstek ministra zahraničních věcí Eduard Hulicius, poslanec Jiří Horák a starostka Kravař na Opavsku Monika Brzesková.

Nově zvolenému místopředsedovi Pláteníkovi již veřejně pogratuloval i jeho kolega a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Srdečně gratuluji Václavu Pláteníkovi ke zvolení místopředsedou KDU-ČSL! Je mi skvělým náměstkem na ministerstvu zdravotnictví a nepochybuji, že bude i skvělým místopředsedou své strany,“ napsal na sociálních sítích ministr.

Věří, že může straně pomoci

Pláteník svou kandidaturu oznámil letos v červenci. „Nemá cenu si nic nalhávat. Pokud to nezměníme, z KDU-ČSL, stoleté, státotvorné a jediné křesťansko-demokratické strany, se může stát vyhaslá fajfka. A já znám jen jeden způsob, jak postupovat, když se mi něco nelíbí. Vyhrnout si rukávy. Kandiduji na místopředsedu,“ zdůvodnil tehdy na sociálních sítích a dále uvedl, že strana není v dobré kondici a on by jí mohl pomoci.

Náměstek ministra zdravotnictví mezi své priority, kromě zdravotnických témat, zařadil také akcentování zdravotně-sociálních témat ve straně. „Celkově by mi ale šlo hlavně o posunutí KDU-ČSL k dlouhodobé samostatné existenci, k tomu, abychom neměli tak nízká čísla volebních preferencí,“ doplnil.

Čtyřiatřicetiletý Pláteník vystudoval marketingovou komunikaci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a University of New York in Prague a zdravotnické právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dlouhodobě působí ve zdravotní programové komisi KDU-ČSL a v letech 2019 až 2021 byl předsedou Mladých lidovců. V minulosti byl také poradcem ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, či mluvčím lidovců.

-luk-