Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Foto: Radek Čepelák

Praktici ruší protest naplánovaný na konec října

Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo se zástupci Sdružení praktických lékařů a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost na úhradách pro rok 2025. Ministerstvo přistoupilo na úpravu věkových indexů u dětských a geriatrických pacientů, což se promítne i do úhradové vyhlášky. Plánovaný protest, který se měl odehrát 29. a 30. října, se tak díky dohodě ruší.

„S ministerstvem zdravotnictví jsme se dnes odpoledne dohodli na změně nové úhradové vyhlášky, a plánovaný protest tak odvoláváme. Je dobře, že reforma primární péče pokračuje dál,“ uvedl po jednání s ministrem Vlastimilem Válkem předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka s tím, že tak nedojde k návratu před rok 2017, kdy odstartovala reforma primární péče.

„Jsem rád, že jsme po konstruktivních jednáních došli ke shodě a povedlo se nám odvrátit protestní akci lékařů. Dodatečné prostředky pochází z rezervy určené pro centrovou léčbu. Nadále tak plníme vládní usnesení o vyrovnané úhradové vyhlášce,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podle ředitele odboru regulace cen a úhrad ministerstva zdravotnictví Tomáše Trocha byla původně v oblasti centrové léčby vyhrazena rezerva na individuální smluvní politiku zdravotních pojišťoven nad rámec úhradové vyhlášky. Tato rezerva byla snížena, takže pokud budou plátci chtít jít v oblasti centrové léčby nad rámec vyhlášky, budou muset využít vlastních finančních zůstatků.

Podle Petra Šonky je dohoda, které bylo dosaženo, přijatelná pro obě strany a zajistí pokračování změn v primární péči. V jejím rámci má dojít k navýšení věkových indexů u dětských a geriatrických pacientů, které zohledňuje časovou náročnost o ně a zároveň motivuje lékaře, aby tyto pacienty přijímali do péče.

„Návrh na posílení indexace péče o geriatrické pacienty je v souladu s koncepcí geriatrické péče a tím, co dlouhodobě plánujeme a mluvíme o tom, tedy že se akutní lůžka musí měnit na následná,“ poukázal Válek.

Spokojeni jsou i dětští praktici. „Dohoda o úhradách pro rok 2025 je důležitým krokem ke stabilizaci situace v oblasti dětské primární péče. Jsme rádi, že jsme našli společnou řeč s ministerstvem a že můžeme zajistit nepřetržitou péči o naše nejmenší pacienty,” dodala předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

S ambulantními specialisty bude ministr zdravotnictví jednat zítra za účasti zdravotních pojišťoven.

-mk-