Ilustrační foto: Pixabay

Průměrné platy rostou nejvíce lékařům. Někteří specialisté si polepšili i o třetinu

V aktuálním pololetí se průměrná mzda lékařů oproti loňsku zvýšila skoro o 27 procent a u některých specializací výrazně rostla dokonce o více jak třetinu. Jsou to právě lékaři specialisté, kdo své své příjmy navýšili nejvíce za všech profesí. Na opačném konci žebříčku se ocitli například pracovníci v telekomunikacích. Informace vyplývají ze systému Informací a statistik o průměrném výdělku provozovaného ministerstvem práce a sociálních věcí. Na žebříček upozornil zpravodajský server Novinky.cz.

Podle dat shromážděných resortem práce a sociálních věcí v soukromém sektoru vzrostly platy lékařů specialistů z průměrných 77 064 korun hrubého měsíčně na 97 600 korun. Například průměrné mzdy pediatrů se zvýšily z 101 032 na 137 315 korun, tedy téměř o 36 procent. U anesteziologů byl nárůst ještě nepatrně vyšší, a to o 36,4 procenta, přičemž v reálných číslech jim průměrné mzdy narostly z 116 215 na 158 469 korun.

Platy lékařů patřily mezi nejrychleji rostoucí i v platovém, tedy státním a veřejném sektoru. Zde se na druhém místě umístili praktičtí lékaři bez atestace s nárůstem o 27 procent na 95 250 korun hrubého. U lékařů specialistů se platy zvýšily ze 103 883 na 126 079 korun, což je navýšení o 21,4 procenta.

„Za nárůstem zřejmě stojí loňská akce mladých lékařů z podzimu a začátku zimy, kdy se jinak provádí přesčasová práce a celkově došlo i k navyšování jejich mezd. Nepomohli si totiž jen mladí lékaři, ale i ti starší a zkušenější. Ovlivnilo to přitom jejich příjmy nejenom ve veřejných, nýbrž i soukromých nemocnicích,“ cituje portál Novinky.cz hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka. Vůbec nejvyšší průměrné příjmy ve veřejném sektoru měli primáři, a to 178 434 korun.

Na opačném konci vývoje mzdového spektra se ocitli například řídící pracovníci v telekomunikacích, někteří chemici či kováři. Díky nízké základní mzdě si meziročně ve státním a veřejném sektoru výrazně polepšili uklízeči a uklízečky v zařízeních stravovacích, potravinářských a farmaceutických výrobních prostorách. Jim se průměrně zvýšily příjmy téměř o 30 procent. Reálně však stouply z 25 315 na 32 822 korun, což je stále pod průměrem. Obecně v tomto sektoru rostly příjmy nejrychleji profesím, které nějak souvisely se zdravotnictvím.

-red-