Zleva bývalý fotbalista Jan Koller, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník. Foto: Radek Čepelák

Roste počet dětí, které se vyhýbají tělocviku. Návyky kopírují od rodičů, zaznělo na konferenci

Roky strávené v poloze skrčmo před počítačovou nebo mobilní obrazovkou zdraví příliš nesvědčí. A nejde pouze o návyky dětí ve městech, nýbrž trend prorůstající do všech koutů republiky. Ani život na venkově tak není těchto návyků ušetřen. Křivka dětské obezity mezitím strmě stoupá a gól celé situaci dávají omluvenky z hodin školního tělocviku. Jak přimět děti se více hýbat? A přispívají úspěchy ve vrcholovém sportu celkovému zdraví populace? O tom také diskutovali účastníci prvního panelu konference Zdravotnického deníku Ekonomika prevence – ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník a bývalý fotbalový reprezentant Jan Koller.

„Je to špatné. Stoupá obezita dětí a je to vidět i na vesnicích, kde lidé jinak žijí poklidněji a zdravěji. Sport má konkurenci v počítačích a mobilních telefonech,“ zhodnotil vztah dnešní mládeže k pohybovým aktivitám tak, jak ji sám vidí, nejlepší střelec československé i české fotbalové reprezentace Jan Koller. Posteskl si nad tím, že spíše než na výlet do přírody rodiny dnes tráví volné dny v nákupních centrech. „Základ je od dětství a největšími vzory pro děti jsou rodiče,” dodal Koller s tím, že i to je důvod, proč by se rodiče měli sami zajímat o aktivní sport a zdravý styl života obecně – jejich děti to od nich jednoduše „odkoukají“.

Bývalý fotbalový reprezentant Jan Koller.

Stejně to vidí i zástupce slovenského ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník, který současně doplnil medicínský pohled na týž problematiku. „Děti do šesti let, než začnou chodit do školy, se pohybují zcela ideálně, tedy tak, jak to mají geneticky dané. Potom přicházejí období, kdy tráví stále více času vsedě a tam začínají problémy s pohybem… Možná bychom se měli zaměřit na děti do deseti let, kdy se v míše vytvářejí pohybové vzorce,“ řekl k významu, jaký návyky z dětství mají na chování a spravování se v pozdějším životě.

Že přístup ke zdraví začíná již v útlém dětství, nezpochybňuje ani ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Pokud ve škole nebudou pohybové aktivity nebo dítě bude mít obavy z pohybu například proto, že dostane čtyřku za nějaký cvik, tak to člověka přirozeně odradí od toho, aby sportoval,“ nastínil problém s tím, že rovněž stoupá počet dětí, které se z nějakého důvodu vyhýbají tělocviku. Fyzická kondice populace tak postupem času klesá. Podle ministra je to o to paradoxnější, že stále více Čechů sleduje sportovní přenosy a vykazuje tak zájem o sport. Neodráží se to však v jejich reálné aktivitě.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Zdroj: Radek Čepelák

Ministr se proto vyslovil pro větší podporu dostupnosti sportu. „Finanční podporu si zaslouží to, aby se děti do 15 let co nejvíce hýbaly. Aby měly tuto možnost nejen ve školách, ale měly i volně dostupná hřiště na různé sporty. Podporu si bezesporu zaslouží i turistické oddíly,“ řekl Válek. Pokud jde o profesionální sport, tam je podle něj účel podpory poněkud odlišný, a to mimo jiné zvyšování národního sebevědomí. Dodal, že výzkumy ze zahraničí neprokázaly, že by se miliony investované do vrcholového sportu promítly do zdraví populace. „Je důležité, že máme špičkové sportovce, ale zdánlivě jednoduché cesty se neukazují jako ty správné,“ shrnul ministr. Zmínil též prospěšné fungování populárních mobilních aplikací, které motivují uživatele k pohybu.

Státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník.

Pokud jde o konkrétní pohybové aktivity, které mohou děti i dospělí dělat, aby zůstali fit, doporučíl Válek takové, které zapojují maximum svalů a nepřetěžují klouby. Takovými sktivitami jsou podle něj zejména jízda na kole, plavání, běh, ale velmi prospěšná je i běžná chůze. Na to navázal slovenský zástupce Slobodník, který varoval před tím, aby lidé v zápalu přemotivovanosti nepřehnali svůj vstup do světa zdravého pohybu- „Není nic horšího, než když někdo pořád jenom leží a potom se s někým vsadí, že uběhne maraton… Je potřeba vždycky pomalu. Důležitá je soustavnost,“ řekl.

Zleva bývalý fotbalista Jan Koller, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník a moderátor konference Tomáš Cikrt.

Své o tom ví i bývalý vrcholový fotbalista Koller, který se podělil o to, že i po ukončení profesionální kariéry a ve věku 51 let se nadále udržuje v kondici. „Prospívá mi hokej… Hraji také padel, což je nový sport podobný squashi a tenisu. Je to skvělý sport i pro začátečníky,“ dodal s tím, že fotbalu – tedy sportu, v němž se nejvíce proslavil – se už s ohledem na jeho fyzické nároky raději vyhýbá.

Publikum konference Ekonomika prevence vystoupení panelistů ocenilo.

-fk-

Foto: Radek Čepelák

Poděkování za podporu konference patří Všeobecné zdravotní pojišťovně, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR, Všeobecné zdravotné poisťovně a společnostem Tiscali Media, ALK, Ewing, EUC, AKESO, Sprinx, Národní sportovní agentuře a sportovnímu klubu Dukla.