Zleva fotbalista Jan Koller, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník. Foto: Radek Čepelák

Sebelepší systém zdraví nezaručí. Je na každém, aby se o sebe staral, shodli se účastníci konference

Sebemenší částka investovaná do prevence má potenciál ušetřit vysoké výlohy na léčbu v budoucnu. Míra, do které může stát a zdravotní instituce občany oslovit a pomoct jim, je však omezená. Lidé se proto musí v první řadě sami starat o své zdraví a také si uvědomit, že svým chováním jsou vzorem pro své okolí, zejména pak děti. Shodli se na tom účastníci prvního panelu konference Zdravotnického deníku Ekonomika prevence. V něm vystoupili ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník a fotbalový reprezentant Jan Koller. O dalších aspektech zdravotní prevence dnes promluví ještě řada hostů. Sleduje již nyní živý STREAM konference.

„Prevence je naprosto zásadní věc,“ řekl na úvod svého příspěvku Válek. Ocenil šíři hrazených preventivních programů, které mají čeští občané k dispozici, i to, že se daří monitorovat dostupnost screeningů napříč regiony a okresy a případné nerovnosti napravovat. Jedním dechem si však povzdechl, že Češi – navzdory stále se zlepšující dostupnosti – prevenci zanedbávají. „Lidé pro sebe mohou nejvíce udělat sami, málo se to ale zdůrazňuje… Pokud si to neuvědomíme, tak sebelepší systém a sebevíce peněz nám nepomůže prožít dlouhý a kvalitní život ve zdraví,“ apeloval ministr.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jeho slova podpořil zástupce slovenského ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník. „Člověk by měl sám nasávat informace a každý si musí udržovat své zdraví,“ řekl. Navrhnul, že za účelem zvýšení povědomí o základech prevence by kampaň s tímto poselstvím mohla být součástí filmů a televizních seriálů, neboť je sledují tisíce lidí. Zapomínat se ale nesmí ani na děti a mládež. Slobodník zdůraznil, že s jejich zdravotní edukací je třeba začít co nejdříve. Zdravotní návyky si však děti osvojují prakticky již od počátku svého života.

Státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník.

O tomtéž je přesvědčen i nejlepší střelec české fotbalové reprezentace a vítěz německé i belgické fotbalové ligy Jan Koller. „Základ je od dětství a největšími vzory pro děti jsou rodiče,“ řekl. I rodiče by proto měli mít toto na paměti, zajímat se o své zdraví a věnovat se sportu. Jako špatný jev Koller vidí, když rodiny namísto aktivně pojatých výletů do přírody tráví volné dny v nákupních centrech.

Fotbalový reprezentant Jan Koller.

Na konferenci dnes také vystoupí předseda České obezitologické společnosti Martin Haluzík, psychiatr Martin Hollý či někdejší národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Hovořit budou o účinných nástrojích prevence zdravotních rizik. Na ně naváže panel o zdraví populace a konkurenceschopnosti evropské ekonomiky, v němž mimo jiné zasedne slovenský ministr pro investice, digitalizaci a regionální rozvoj Richard Raši, ředitel VZP Zdeněk Kabátek či legendární hokejový útočník Martin Procházka. V závěru konference se početná skupina deseti panelistů, mezi nimiž budou poslanci českého i Evropského parlamentu, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka či olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, podívá na prevenci zdravotních rizik jako na společnou odpovědnost všech.

-fk-

Foto: Radek Čepelák

Poděkování za podporu konference patří Všeobecné zdravotní pojišťovně, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR, Všeobecné zdravotné poisťovně a společnostem Tiscali Media, ALK, Ewing, EUC, AKESO, Sprinx, Národní sportovní agentuře a sportovnímu klubu Dukla.

Účastníci diskuse na summitu Ekonomika prevence (zleva) prezident Polské společnosti pro veřejné zdraví Andrzej Marius Fal, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil, odborník v oblasti závislostí a poradce předsedy vlády Jindřich Vobořil a moderátor konference a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.
Zleva fotbalista Jan Koller, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, státní tajemník slovenského Ministerstva zdravotnictví Ladislav Slobodník a moderátor konference Tomáš Cikrt.
Zleva: Vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, místopředseda Poslanecké sněmovny a stínový předseda vlády Karel Havlíček a redaktor The Financial Times Andrew Bounds.
Publikum konference Ekonomika prevence vystoupení panelistů ocenilo.
Na konferenci vystoupil také poslanec zdravotního výboru Národní rady SR Tomáš Szalay.