Ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek a ministr pro investice, digitalizaci a regionální rozvoj SR Richard Raši. Foto: Radek Čepelák

Video: Slavní sportovci, vrcholní politici i významní zdravotníci diskutovali o prevenci

Olympijští vítězové Kateřina Neumannová a Martin Procházka, fotbalový kanonýr Jan Koller, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, slovenský ministr pro investice, regionální rozvoj a digitalizaci Richard Raši, stínový premiér Karel Havlíček a řada dalších významných českých i slovenských politiků, šéfové zdravotních pojišťoven, špičkoví lékaři a ekonomové i prominentní novinář z Financial Times diskutovali o prevenci na mezinárodní konference Zdravotnického deníku Ekonomika prevence. Na VIDEOSTREAM z akce se můžete podívat zde:

I letos bude ústředním tématem konference prevence ze všech úhlů pohledu. Probraná bude její ekonomická výhodnost pro systém, její politické a legislativní ukotvení i efektivní nástroje jejího provádění.

Na konferenci vystoupili i slavní sportovci. Po loňské účasti Dominika Haška nebo Adama Ondry se letos o své názory na zdravotní prevenci podělila olympijská vítězka a mnohonásobná medailistka Kateřina Neumannová a historicky nejlepší střelec české i československé fotbalové reprezentace Jan Koller.

Význam prevence zdravotních rizik pro konkurenceschopnost ekonomiky a to, jakými vhodnými opatřeními je podpořit, přiblížili vedle ministra Rašiho a stínového premiéra Havlíčka také redaktor The Financial Times Andrew Bounds nebo profesor managementu zdravotnictví a veřejného zdraví Brunel University v Londýně Francesco Moscone. Efektivitu výdajů do prevence zdravotních rizik zhodnotí ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky Zdeněk Kabátek a místopředseda představenstva Všeobecné zdravotní pojišťovny Slovenské republiky Matej Fekete.

Lékařský blok se zaměřil na příklady dobré praxe a nejúčinnější nástroje prevence. Uvede ho prezident Polské společnosti pro veřejné zdraví a přednosta kliniky alergologie a plicních nemocí Národního lékařského institutu v Polsku Andrzej Marius Fal. Pozornost byla věnována nejdůležitějším nástrojům prevence zdravotních rizik – screeningům, očkování, farmakoterapii, oblastem duševního zdraví, závislostí a edukaci. Vystoupili přední lékaři a odborníci.

Závěrečný panel konference se zabýval aktivitami v oblasti prevence z pohledu nadnárodních řešení Evropské unie a její spolupráce s členskými zeměmi a jejich agenturami. Evropský pohled na věc přiblížili europoslanci Ondřej Knotek, Tomáš Zdechovský a Ondřej Krutílek. Roli institutů veřejného zdraví prezentovala hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. A o to, jak by měly k prevenci zdravotních rizik přistupovat členské státy, se podělili poslanci zdravotních výborů českého a slovenského parlamentu Kamal Farhan a Tomáš Szalay.

Program konference s hosty jednotlivých bloků si můžete prohlédnout zde: