Foto: Facebook Kamila Šaška

Slovensko má nového ministra zdravotnictví. Stal se jím ekonom Kamil Šaško


Prezident Slovenské republiky Peter Pellegrini ve čtvrtek přijal demisi ministryně zdravotnictví Zuzany Dolinkové (Hlas-SD) a jako jejího nástupce jmenoval Kamila Šaška (Hlas-SD). K výměně došlo poté, co Dolinková minulý týden oznámila, že končí ve funkci. Podle jejích slov odchází z vlastní vůle a důvodem má být zejména konsolidační balíček. Ten obsahuje mimo jiné i škrty ve zdravotnictví. S přijetím její demise Pellegrini otálel jen do doby, kdy bude vybrán nástupce. K tomu došlo ve středu, když předseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok navrhl předsedovi vlády Robertu Ficovi (Smer-SD) na pozici ministra zdravotnictví právě Šaška. Jedná se o ekonoma, jenž zatím nemá s podobným vedoucím postem ve zdravotnictví zkušenosti.

Novým slovenským ministrem zdravotnictví stal Kamil Šaško z Hlasu. Do funkce ho po přijetí demise Dolinkové jmenoval prezident Pellegrini. Působení Dolinkové ve vedoucí pozici resortu je tak u konce. Je však zatím otázkou, zda využije svého práva a stane se poslankyní parlamentu.

Strana Hlas-SD trvá na tom, aby byla zdravotní péče i navzdory nutnému šetření prioritou číslo jedna. Podle Šutaje Eštoka musí nový ministr nastavit efektivní management a financovaní resortu. „S jeho jasnou vizí a důrazem na efektivní řízení si získal plnou důvěru Hlasu i koaličních partnerů. Věřím, že dokáže pokračovat v důležitých projektech, komunikovat se zdravotníky a přinést řešení, které zaručí lepší podmínky pro zdravotníky a kvalitnější péči pro pacienty na Slovensku,“ uvedl šéf Hlasu Šutaj Eštok.

Čerstvě jmenovaný ministr se jako člen strany Hlas-SD před loňskými parlamentními volbami účastnil workshopů pro teamleadery politických stran pro zdravotnictví i za účasti odborné veřejnosti. Chodil tam spolu s Dolinkovou a Michalem Fajinem z Hlasu. Šaško se před volbami věnoval zdravotnictví jako ekonomický odborník. Před jmenováním zastával pozici státního tajemníka na ministerstvu hospodářství.

Šaška se zdravotnictvím spojuje i rodinné zázemí. Jeho manželkou je Mariana Šašková, která na ministerstvo zdravotnictví nastoupila ještě za generála Vladimíra Lengvarského v květnu roku 2022. Šašková se po jmenování Dolinkové na post ministryně stala na čas šéfkou její kanceláře. Dnes již na ministerstvu nepůsobí. Šašková je zároveň dcerou bývalé šéfky Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS) Moniky Pažinkové.

V minulosti působil v bankovním sektoru. Pracoval například jako soukromý bankéř Tatra banky či správce portfolia v Otto Money v Londýně. Před deseti lety získal post generálního státního poradce na sekci finančního trhu ministerstva financí. O rok později se stal finančním pověřencem, či atašé, v rámci stálého zastoupení Slovenska při Evropské unii (EU) v Bruselu. Vedle této funkce současně vykonával i finančního poradce v Radě EU. V roce 2020 z Bruselu odešel do Národní banky Slovenska, v rámci které působil jako expert regulace a dohledu.

Nový ministr Kamil Šaško pochází z Popradu a je mu 38 let. Studoval matematiku na University of Sussex, kde získal titul bakalář v odboru aplikovaná věda a řízení podniku. Na London School of Business and Finance poté vystudoval investiční bankovnictví. Jedná se tak o ekonoma, který zatím s vedením zdravotnictví nemá žádné zkušenosti.

-mhl-