Ilustrační foto: Freepik

Studenti ošetřovatelství by mohli část kompetencí získat už při studiu, navrhují poslanci ANO

Poslanci ANO navrhují, aby studenti ošetřovatelství získali během studia kompetence jako praktické sestry. Jejich návrh dnes posoudila vláda, zaujala k němu ale neutrální stanovisko. Podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) řeší ministerstvo zdravotnictví problematiku ve vlastním návrhu zákona. Vládní návrh bude Sněmovna projednávat dříve.

„Již po úspěšně ukončeném druhém ročníku (4 semestrech) všeobecného ošetřovatelství, pediatrického ošetřovatelství a po 5 semestrech studia zdravotnického záchranářství by mohli tito studenti pracovat při studiu jako praktické sestry, protože co do počtu teoretických i praktických hodin mají obsah studia v akreditovaném kvalifikačním kurzu oboru praktická sestra splněn. Touto změnou by mohli ve směnném provozu výrazně pomoci s poskytováním základní ošetřovatelské péče a výkony praktické sestry,“ stojí v odůvodnění návrhu, který předložili poslanci Ivana Mádlová, Věra Adámková, Jiří Mašek, Kamal Farhan, Jana Pastuchová, Milan Brázdil, Miloslav Janulík a Julius Špičák.

Dle stávající úpravy může všeobecná sestra vykonávat činnost praktické sestry (která má středoškolské vzdělání) po ukončení 6 semestrů akreditovaného zdravotnického bakalářského studijního oboru pro přípravu všeobecných sester nebo 3 ročníků na vyšší odborné škole v oboru diplomovaná všeobecná sestra. Zdravotnický záchranář může činnost praktické sestry vykonávat až po získání plné odborné způsobilosti k výkonu profese zdravotnického záchranáře. Dětská sestra tuto kvalifikaci vykonávat nemůže vůbec.

„Důvodem pro předložení poslanecké novely zákona je, při současném kritickém nedostatku zdravotnických profesí, maximální využití prostupnosti zdravotnických povolání od nejnižší k právě studované kvalifikaci, tak jak studenti postupně v rámci studia získávají znalosti a dovednosti,“ píše se v důvodové zprávě.

„Z technických důvodů dala vláda neutrální stanovisko, obsahově je to dobrý pozměňovací návrh,“ řekl Válek. Ministerstvo zdravotnictví podle něj ve zkráceném režimu předkládá do Sněmovny jinou novelu, která tento krok obsahuje. „Tím pádem to půjde rychleji schválit návrhem, který jde z vlády,“ dodal.

-mk, čtk-