Ilustrační foto. Zdroj: www.freepik.com

V nemocnicích se za rok stravuje 1,5 milionu lidí. Třetina z nich však může trpět podvýživou


Každý třetí pacient, který se v nemocnici stravuje, může trpět podvýživou neboli malnutricí. To však prodlužuje a prodražuje léčbu. Roční náklady řešení následků malnutrice mohou být až sto miliard korun. Ministerstvo zdravotnictví to uvedlo v tiskové zprávě k druhému ročníku Tržiště dobrých příkladů, kde nemocnice sdílejí příklady dobré praxe.

Podle ministerstva zdravotnictví se každý den v nemocnicích stravuje 145 tisíc lidí s tím, že někteří z nich jsou během roku v nemocnici víckrát. Z tohoto počtu je však podle mezinárodního průzkumu NutritionDay nedostatečným nebo nevyrovnaným příjmem živin ohrožena skoro třetina pacientů v českých nemocnicích.

„Prevence tohoto stavu a správná terapie přitom mohou zkrátit dobu hospitalizace, podpořit rekonvalescenci, ale také snížit rizika budoucích komplikací,“ řekla hlavní hygienička a předsedkyně Mezirezortní skupiny pro institucionální stravování Barbora Macková.

To se však může promítnout do nákladů na léčbu. „Malnutrice v nemoci zvyšuje náklady na zdravotní péči o 13 až 15 procent a roční náklady spojené s jejími následky se u nás pohybují mezi 90 až 100 miliardami korun,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Pro zlepšení nemocničního stravování organizuje skupina i kurzy. Například 40 nemocničních kuchařů podstoupilo kurz s důrazem na atraktivní servírování pokrmů, aby byly lákavé pro pacienty a přitom v souladu s jejich zdravotními potřebami.

„Třeba ryby jsou v institucionálním stravování nepříliš populárním tématem. Kuchaři často používají mražené filé jako nejjednodušší variantu. My jim ukazujeme, jak pracovat s čerstvými rybami, s nimiž se vejdou i do nákladů, jako třeba na Tržišti připravovaný sumeček. Hrajeme si také se surovinami a ukazujeme, že čočka nemusí být připravená jen na kyselo, ale naučíme ji nemocniční kuchaře připravit jako hummus nebo kari,“ přiblížil Jan Gavenda, manažer Makro akademie.

-čtk-