Ilustrační foto: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

V posledních třech letech za špatné veřejné zakázky dostaly nemocnice tisícové i milionové pokuty


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zveřejnil seznam nejzajímavějších veřejných zakázek z oblasti zdravotnictví, které šetřil. Jedná se o několik desítek zakázek v období let 2021 až první poloviny roku 2024. Pokuty se v některých případech vyšplhaly i na astronomické částky.

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno

Téměř po celý rok 2020 Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno zadalo několik zakázek společnosti ELCR. Jednalo se o srdeční chlopně „Carpentier-Edwards Perimount Theon RSR Pericardial“ v hodnotě 6 583 500 korun bez DPH a „EDWARDS INSPIRIS RESILIA Valve (aortic) v hodnotě 8 035 200 korun bez DPH.

„U všech šetřených veřejných zakázek přesahovala jejich předpokládaná hodnota částku dvou milionů korun bez DPH stanovenou zákonem jako limit pro tyto zakázky malého rozsahu na dodávky,“ odůvodnil ÚOHS. Za přestupek muselo Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie zaplatit pokutu sto tisíc korun.

Centrum také začátkem roku 2020 uzavřelo rámcovou dohodu o dodávkách léčiv, zdravotnického materiálu a produktů krevní banky s Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně. Dohoda však nebyla uzavřena na základě zadávacího řízení, přestože Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie k tomu bylo povinno.

„Úřad také poukázal na skutečnost, že jediný přínos obviněného, který byl v dané věci přítomen, bylo hrazení nákladů. Centrum mělo kromě nákladů na pořízení dle pravidel obsažených v rámcové dohodě nemocnici hradit náklady spojené s realizací dodávek zboží,“ upozornil úřad. Docházelo totiž k navýšení kupní ceny o pět procent. Centrum mělo také podle ÚOHS hradit paušální částku ve výši 97 361 korun ročně. Přestupek ocenil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pokutou ve výši 1,5 milionu korun. Výši pokuty následně potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna, když se obviněný proti výroku úřadu odvolal.

Úrazová nemocnice v Brně

Mezi lety 2019 až 2020 se Úrazová nemocnice v Brně dopustila přestupku kvůli porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. „Obviněný nedodržel pravidlo pro uzavírání rámcových dohod. Smlouvy, za účelem zajištění dodávek léčivých přípravků a zdravotnických prostředků, nebyly uzavřeny na základě zadávacích řízení, ačkoliv k tomu byl obviněný povinen,“ informoval úřad.

Za dodávky léků v hodnotě přes deset milionů korun od Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně tak Úrazová nemocnice v Brně dostala pokutu ve výši 450 tisíc korun. „Zadavatel totiž svým postupem zamezil účasti jiných dodavatelů, čímž zcela vyloučil hospodářskou soutěž o plnění spočívající v dodávkách léčivých přípravků a zdravotnických prostředků,“ stojí v dokumentaci. Konečná výše však byla následně předsedou úřadu Petrem Mlsnou snížena na 300 tisíc korun.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Pokutu ve výši milion korun uložil ÚOHS také Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. A to za to, že v letech 2017 až 2022 opakovaně pořizovala prostřednictvím objednávek služby supervizní péče o nemocniční informační systém přímo u společnosti STAPRO – tedy bez provedení zadávacího řízení.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Bez provedení zadávacího řízení postupovala v případě uzavření dvou smluv o poskytování logistických služeb s dodavatelem NemLog také Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Nemocnice totiž nejdříve uzavřela s dodavatelem smlouvu na roky 2019 až 2020 za účelem realizace veřejné zakázky, která byla zadávána postupem mimo zadávací řízení jako veřejná zakázka malého rozsahu.

„A to protože obviněný stanovil předpokládanou hodnotu na 1 387 000 korun bez DPH, a to na základě analýzy nákladů za identické logistické služby poskytované v roce 2017,“ uvedl ÚOHS s tím, že obviněná nemocnice prokazatelně se stejným dodavatelem uzavírala smlouvy již dříve a nejednalo se tak o nahodilou událost, ale o pravidelnou. Navíc úřad zjistil, že se jedná o nadlimitní veřejnou zakázku a nemocnice tak byla povinna postupovat pomocí zadávacího řízení. Stejně tomu bylo i v případě podobné smlouvy se stejným dodavatelem na roky 2021 až 2022. Za přestupek dostala fakultní nemocnice pokutu půl milionu korun.

Kritika veřejné zakázky několika nemocnic firmou Huawei Technologies (Czech)

Klatovská nemocnice, Rokycanská nemocnice, Stodská nemocnice, Domažlická nemocnice, Nemocnice následné péče Svatá Anna a Nemocnice následné péče LDN Horažďovice loni v červenci společně zadaly veřejnou zakázku s názvem „Modernizace ICT pro zvýšení kybernetické bezpečnosti“ v otevřeném řízení. Proti té však měla námitky firma Huawei Technologies (Czech), protože nemocnice v zakázce požadovaly, aby dodavatelé nabízeli technologie od Huawei. A to proto, že vůči technologiím této čínské firmy vydal koncem roku 2018 varování Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Dle názoru Úřadu mu lze takto odpovědné jednání těžko jakkoli vyčítat. V takovém případě pak stanovení požadavků pro zajištění kybernetické bezpečnosti nelze a priori považovat za nezákonné omezení hospodářské soutěže,“ zdůvodnil ÚOHS. Ten dále také vyvrátil možnost, že by zakázka někoho znevýhodňovala a byla diskriminační, jak si postěžovala společnost Huawei Technologies (Czech). Návrh této firmy tak úřad zamítl.

Lukáš Karbulka