Vláda upraví pravidla pro náhrady státních zástupců působících v zahraničí

Vláda chce zabezpečit, aby státní zástupci působící v zahraničí, požívali stejných náhrad jako ostatní zaměstnanci ve veřejných službách a správě. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto předložilo mimo legislativní plán návrh nařízení vlády o poskytování náhrad některých výdajů státním zástupcům přiděleným k výkonu funkce státního zástupce v zahraničí. Úpravu projedná kabinet Petra Fialy ve středu.

Jde spíše o legislativně administrativní změnu, kdy v této oblasti chybí platná úprava. Záměrem je předložit vládě ke schválení návrh nařízení vlády, který by byl obsahově totožný se zrušeným nařízením vlády č. 372/2004 Sb. tak, aby byla zachována kontinuita ve způsobu poskytování náhrady zvýšených životních nákladů, náhrady zvýšených vybavovacích výdajů, jízdních výdajů a výdajů za ubytování a výdajů spojených s přepravou osobních věcí, včetně zachování výše těchto náhrad.

V posledních třech letech činily náklady vynaložené na náhrady zvýšených životních nákladů státních zástupců přidělených k výkonu funkce v zahraničí z rozpočtu Nejvyššího státního zastupitelství: za rok 2022 za 2 zaměstnance působící v zahraničí 6.250.662,74 Kč za rok 2023 za 3 zaměstnance působící v zahraničí 8.834.763,52 Kč za rok 2024 k 31.08.2024 za 3 a od 3/2024 za 2 zaměstnance působící v zahraničí 4.920.654,82 Kč. Nárůst ministerstvo v budoucích letech nepředpokládá. „Cílem návrhu nařízení vlády je odstranit absenci právního předpisu, podle něhož by bylo možné poskytovat státním zástupcům přiděleným k výkonu funkce v zahraničí náhradu zvýšených životních nákladů, náhrady zvýšených vybavovacích výdajů, jízdních výdajů a výdajů…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)