Ilustrační foto: www.freepik.com

Zpožděnými platbami státních nemocnic porušuje Slovensko evropskou směrnici. Čelí žalobě

Kontrola plnění úkolů ve slovenském zdravotnictví ukázala, že sice byla přijata některá částečná řešení, ke komplexním opatřením ze strany ministerstva zdravotnictví však stále nedošlo. Upozornil na to slovenský Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) SR. Zásadním problémem je podle něj hospodaření univerzitních a fakultních zdravotnických zařízení, kde byl ke konci minulého roku stav závazků 13 největších nemocnic přes miliardu eur.

„Slovensko zpožděnými platbami porušuje evropskou směrnici o boji proti opožděným platbám v obchodních transakcích, za což od loňského roku čelí evropské žalobě,“ varuje NKÚ.

Slovensko porušuje směrnici o opožděných platbách z roku 2011, která vyžaduje od veřejných orgánů, aby zaplatily svým dodavatelům do 30 dnů nebo do 60 dnů v případech týkajících se nemocnic. Konstatoval to Soudní dvůr EU v Lucemburku. Evropská komise loni v dubnu zažalovala Slovensko u soudního dvora za to, že slovenské státní nemocnice vykazují neustálé zpoždění plateb. Komise navíc upozornila, že navzdory opakování varování a spuštění právního řízení Slovensko situaci nenapravilo. Nyní by mělo bezodkladně splnit rozsudek soudu. Pokud Evropská komise zjistí nesplnění rozsudku, může podat další žalobu, ve které již může požadovat peněžité sankce.

Z oblasti zdravotnictví přinesli kontroloři i zjištění týkající se zadávání vakcín proti onemocnění covid-19. V rámci kontroly oslovil NKÚ partnerské evropské kontrolní instituce, aby mohl přinést širší pohled na tuto problematiku.

„Závěry kontroly o netransparentním nákupu vakcín Evropskou komisí, jakož i o tom, že členské státy nevyužily ani polovinu zakoupených dávek, postoupili slovenští kontroloři i představitelům Evropské prokuratury a Evropského parlamentu,“ dodávají kontroloři.

NKÚ zaslal třem nejvyšším ústavním činitelům i informace o ukončených kontrolách v posledním čtvrtletí. Úřad prezentoval závěry ve dvou oblastech, ve kterých se podíval na plnění opatření z předchozích kontrol. Jedná se o takzvané follow-up kontroly, jejichž cílem je mapovat posun v důležitých politikách a na základě aktuálních dat modifikovat doporučení.

-mhl-