Ilustrační foto. Foto: Wikimedia Commons

Z krnovské nemocnice byli evakuováni pacienti s ventilací

V Krnově na Bruntálsku, který je výrazně zasažen povodněmi, je nezbytné řešit i problém tamní krajské nemocnice. Kvůli výpadkům napájení bylo ze zdravotnického zařízení nutné letecky transportovat čtyři pacienty s řízenou ventilací. Do města pojede nejen konvoj s pomocí, tedy potravinami, hygienickými potřebami nebo vodou, ale v plánu je například i nákup paliv, která jsou nezbytná pro náhradní zdroje energií. Novinářům to po dnešním jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje řekli hejtman Josef Bělica (ANO) a ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař. Pomoc kraji nabízejí i obchodní řetězce.

Podle hejtmana nyní v Krnově létají čtyři vrtulníky, které pomáhají i se záchranou lidí, kteří se dříve odmítli evakuovat. „Jsem moc rád, že se podařilo zachránit i pět dobrovolných hasičů, kteří při těch záchranných akcích riskovali život,“ uvedl Bělica.

Podle Kuchaře šlo o dobrovolné hasiče z Krnova, kteří zachraňovali lidi ze zaplaveného území. Při jízdě se ale s nimi utrhla krajnice a převrátili se s cisternou. Podle Kuchaře se je s pomocí vrtulníků podařilo zachránit ze střechy kabiny. S pomocí vrtulníků se v regionu zachraňovalo zatím 42 lidí. V Krnově bude možné využít i obojživelné pásové vozidlo.

-čtk-