Foto: Radek Čepelák

Storová: Chci prohloubit spolupráci mezi lékárníky a zlepšit přístup pacientů k jejich službám


Po roce od odchodu z funkce ředitelky Ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dnes Irena Storová přijala novou výzvu – povede Asociaci provozovatelů lékárenských sítí i Evropskou federaci lékárenských sítí. V rozhovoru pro Zdravotnický deník prozrazuje, jaké jsou její plány, které by v nové pozici chtěla realizovat, a popisuje, jak se chystá spolupracovat s Ústavem, který po dobu více než pěti let vedla. „Při spolupráci neočekávám žádné ‚plusové body‘, SÚKL je nezávislou institucí,“ říká.

Od vašeho odchodu ze SÚKL uplynul rok. Jak jste si od něj za tu dobu odpočinula?

Musím říct, že přestože moje působení v SÚKL představovalo poměrně náročné období, například kvůli covidu, tak jsem tam byla moc ráda. Dobu strávenou na SÚKL jsem brala ne jako práci, ale jako určité poslání a službu lidem. Zároveň jsem mela skvělé kolegy, se kterými jsme velmi dobře spolupracovali. Uplynulý rok jsem věnovala osobnímu rozvoji, ale také poznávání nových oblastí a určitě mi to pomohlo získat osvěžující pohled na celou řadu věcí včetně lékárenství.

Dnes nastupujete jako šéfka Asociace provozovatelů lékárenských sítí i Evropské federace lékárenských sítí. S jakými plány a návrhy na změny se funkce ujímáte?

Do nové role přicházím s několika cíli. Určitě bych velmi ráda přispěla k posílení spolupráce nejen mezi členskými organizacemi, ale i mezi lékárníky obecně. Budu podporovat zlepšení přístupu pacientů k lékárenským službám, a to i ke službám preventivního charakteru – tedy nejen ke klasické lékárenské činnosti, jak ji běžně známe, ale i k dalším službám, jako je širší poradenství, screening a v budoucnu snad i k vyšší míře proočkovanosti českých občanů. Samozřejmě se plánuji zaměřit také na inovace, digitalizaci a zefektivnění procesu nejen k udržitelnému rozvoji lékárenství.

SÚKL již několik měsíců vede Tomáš Boráň. Máte pro něj nějaká doporučení?

Tomáše Boráně znám velmi dobře, protože jsme spolu blízce spolupracovali několik let. Jsem velmi ráda, že se role ředitele SÚKL ujal právě on. Ústav a jeho chod velmi dobře zná a perfektně ovládá také veškeré procesy v něm. Je to velmi erudovaný odborník, profesionální a poctivý člověk. Přála bych mu, aby si mezi povinnostmi vždy našel čas na naslouchání pacientům a zdravotnickým profesionálům.

Budete ze své nové pozice se SÚKL spolupracovat? Věříte, že díky vašemu působení na SÚKL bude komunikace mezi Asociací a Ústavem prospěšnější než kdy dřív?

Ano, spolupráce se SÚKL je určité klíčová. Velmi oceňuji, že lékárny členů asociace jsou hodnoceny skvělými známkami při inspekcích SÚKL. Určitě se těším na spolupráci s Ústavem i v oblasti zlepšování dostupnosti léků a v oblasti inovací a digitalizace. Při spolupráci ovšem neočekávám žádné „plusové body“, SÚKL je nezávislou institucí. Přínos vidím ve svých zkušenostech, znalosti a pochopení procesů, to může přispět k bezvadné komunikaci a vzájemnému porozumění mezi Asociací provozovatelů lékárenských sítí, Evropské federací lékárenských sítía SÚKL.

-jkn-