Nemocnice Jeseník. Foto: Facebook Nemocnice AGEL Jeseník

Zaplavená jesenická nemocnice udržela provoz, je ale odříznutá a trpí výpadky energií


Nemocnici v Jeseníku, kudy se v neděli ráno prohnala ničivá povodeň, se podařilo udržet provoz. Momentálně je však bez dodávky plynu a kvůli uzavřeným silnicím je odříznuta od okolí. Vliv to má i na personál, který se nemůže prostřídat. Největší zdravotnické zařízení v okrese však navzdory mimořádné situaci stále přijímá pacienty v akutním stavu, potvrdila mluvčí společnosti AGEL Radka Miloševská.

„Ačkoliv hlavní přívalová vlna se zastavila těsně před branou nemocnice, došlo k zatečení do sklepních prostor. Během víkendu nemocnice čelila výpadku v dodávkách elektřiny, vody i plynu. Podařilo se již zajistit dodávky elektřiny a vody, nemocnice je však v tuto chvíli stále bez plynu,“ uvedla mluvčí společnosti, která nemocnici provozuje.

Významnou komplikací je podle ní i to, že nemocnice je prakticky odříznuta od okolí kvůli uzavřeným cestám. „To má za následek, že část personálu zůstává v nemocnici nepřetržitě, neboť zaměstnanci, kteří by je vystřídali, se naopak nemohou dostat do práce. Nemocnice i přesto zajišťuje nezbytnou péči pro hospitalizované pacienty a přijímá akutní stavy. Během víkendu jsme také přijali do péče pacienty z terénu, kteří potřebují kyslíkovou podporu, ale kvůli výpadkům elektřiny nemohli zůstat doma,“ doplnila Miloševská. Dodala, že nemocnice během víkendu organizovala také přeložení některých dialyzovaných pacientů do jiných zdravotnických zařízení.

Město v neděli ráno zaplavila rozbouřená řeka Bělá. Voda měla takovou sílu, že brala auta, ničila silnice, ploty i mostky. Řeka podle starostky Zdeňky Blišťanové stoupla během půl hodiny. Na pomoc k evakuaci lidí, kteří výzvu včas neuposlechli, musely být nakonec přivolány vrtulníky armády, a poté i policie. Zachránily dohromady pět desítek obyvatel.

ČTK