Ilustrační foto: Max Pixel

Protestovat, či neprotestovat. Odbory vyzývají k akci, mladí lékaři účast zvažují

Pod názvem „Slibem neuzdravíš“ spustily zdravotnické odbory a Česká lékařská komora (ČLK) společnou kampaň, která upozorňuje na údajné neplnění slibů ministerstva zdravotnictví z prosincové dohody loňského roku. Zdravotnický deník oslovil zástupce mladých lékařů, zda se plánují k protestu připojit. Zatímco spolek Mladých lékařů s podporou protestů dosud váhá, Sekce mladých lékařů ČLK se do nich s největší pravděpodobností zapojí.

„Chápeme důvody protestní akce Slibem neuzdravíš. Jednání mezi zástupci lékařů i zdravotních sester na straně jedné a ministerstvem zdravotnictví a asociacemi poskytovatelů zdravotní péče na straně druhé, nepřinášejí kýžený posun. Za zásadní body považujeme především dodržování zákoníku práce stran omezení přesčasových hodin s cílem zvýšit kvalitu péče a navýšené odměňování v základní pracovní době navázané na průměrnou mzdu,“ uvedl pro Zdravotnický deník předseda spolku Mladých lékařů Albert Štěrba. Na otázku, zda se zástupci spolku protestní akce chtějí účastnit, Štěrba přímo neodpověděl. „Prozatím jsme nebyli ani odbory, ani komorou osloveni či jakkoliv požádáni o spolupráci či pripojení se k akci, takže můžeme nyní maximálně vyslovit pochopení nad důvody protestu,“ okomentoval s tím, že se spolek bude snažit nejprve zjistit o celé kampani více informací.

Sekce mladých lékařů ČLK (SML ČLK) se naopak s největší pravděpodobností podle svého předsedy Dalibora Veselého protestů účastnit bude. Pokud lékaři podají výpovědi z přesčasů na konci října, s výpovědní dobou dva měsíce by měli přestat sloužit od ledna příštího roku. „Věřte, že se celou dobu snažíme konstruktivně jednat. Bohužel jsme ohledně klíčového bodu zákona o odměňování zdravotníků legislativně na bodu nula a je potřeba se připomenout,“ uvedli zástupci SML ČLK na Facebooku.

Podle viceprezidenta ČLK Jana Přády má letošní protest organizovaný odborovými svazy za cíl prosadit realizaci slibů z loňského roku, které dosud nebyly naplněny, zejména opět v začarované oblasti odměňování zdravotníků. Kromě toho se protest zaměřuje na pokračování tlaku na postupné snižování přesčasové práce, která se opět dostává do popředí diskuzí, což Přáda hodnotí kladně. „Musíme hodnotit tento trend podle ohlasů lékařů ve většině případů jako pozitivní. Je proto nezbytné neustále připomínat naši motivaci z loňského roku a pokračovat v úsilí o její naplnění,“ uvedl k tomu Přáda.

Budoucnost českého zdravotnictví a dostupnost potřebné péče, po níž se bude poptávka – vzhledem ke stárnutí populace – neustále zvyšovat, jsou tak nyní opět na vážkách. Ministerstvo zdravotnictví i zdravotnické odbory ale mají v celé situaci jasno. Zatímco náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník popisuje společná jednání jako konstruktivní a přínosná, podle odborů chybí ze strany ministerstva objektivní čísla a analýzy, na kterých lze dál stavět (což Pláteník odmítá s tím, že informací i kalkulací poskytlo ministerstvo dost). „Ač je nám to velmi líto vůči veřejnosti, která na pasivitě politické reprezentace nenese vinu, v případě, že nebudou urychleně provedeny konkrétní kroky k realizaci našich požadavků, jsme jako lékaři a sestry připraveni podat k 30. říjnu výpověď z přesčasových služeb. Děláme to ale pro celý zdravotní systém, který prostě potřebuje rychlou změnu, a nejen plané sliby,“ uzavřela v tiskovém prohlášení ČLK předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

-ns-