Jedna z mnoha zaplavených oblastí v Moravskoslezském kraji. Foto: Facebook Moravskoslezského kraje

Připravujeme dobrovolné očkování proti žloutence v zaplavených oblastech, řekl Válek


V zaplavených oblastech se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) připravuje očkování proti žloutence typu A, bude zdarma a dobrovolné. Řeší se také dodávky léků a krajské hygienické stanice se chystají na testování studní, řekl dnes novinářům. Státní zdravotní ústav (SZÚ) již dříve varoval, že v postižených oblastech hrozí také vyšší riziko nákazy salmonelózou, úplavicí, tularémií nebo žloutenkou typu B.

„To, co je teď podle mě nejdůležitější, je dostat do těch oblastí léky pro chronické pacienty tam, kde jsou zatopené lékárny, kde se pacient k těm lékům nedostane,“ řekl Válek. Organizace podle jeho slov probíhá prostřednictvím krizového štábu. „Krizový štáb řeší, jak tam léky dostat. Musí je přivést distributor a převzít lékárník,“ vysvětlil Válek.

Hlavní hygienička Barbora Macková na pondělním mimořádném jednání vlády informovala o nutnosti připravit se na očkování proti hepatitidě A, která je označována také jako „nemoc špinavých rukou“, prozradil Válek. Cena očkování dvěma dávkami se může běžně pohybovat kolem tří tisíc korun. „Musí to být zdarma, nemůžeme po těch lidech chtít, v těch ohrožených oblastech, aby si tyto věci platili,“ dodal ministr.

Podobně se bude podle něj přistupovat také k rozborům vody pro kontrolu zaplavených studní. Řeší se také čistota vody včetně její kontaminace uhynulými zvířaty. „Všechny naše kroky nastanou zhruba za týden, kdy je začneme realizovat. Teď se musí odklidit následky a musíme do těch oblastí dostat léky,“ uzavřel ministr.

ČTK