Ilustrační foto. Zdroj: www.pxhere.com

Elektronizaci vítáme, ale chceme proplatit náklady. Komoru podpořili ambulantní specialisté

Česká lékařská komora požaduje, aby stát poskytovatelům proplácel náklady spojené s digitalizací zdravotnické dokumentace. Stejného názoru je také Sdružení ambulantních specialistů. Předseda sdružení Zorjan Jojko uvedl, že stát lékařům s elektronizací – s výjimkou aReceptu – vůbec nepomohl, ačkoliv na ni od EU čerpá desítky miliard. Podle ministerstva zdravotnictví ale je vedení zdravotnické dokumentace zahrnuto v režijních nákladech poskytovatelů a měnit to v brzké době nehodlá.

Požadavek České lékařské komory (ČLK) vznikl jako reakce na návrh nové vyhlášky o zdravotnické dokumentaci, který prošel meziresortním připomínkovým řízením. V rámci tohoto řízení byla vznesena řada připomínek od různých institucí. Vyhláška například zavádí rozdělení zdravotnické dokumentace na listinnou a elektronickou formu a definuje její požadavky, včetně způsobu tvorby, obsahu a struktury pacientského souhrnu. Ne všichni jsou ale s vyhláškou spokojeni, výtky má zejména Česká lékařská komora, která si rozhodně nebrala servítky.

„Předkladatel zcela mylně v důvodové zprávě uvádí, že navrhované znění předmětné vyhlášky je pro poskytovatele zdravotních služeb finančně neutrální. Jakýkoliv přechod, kdy je zřejmé a v budoucnu nevyhnutelné, že zdravotnická dokumentace bude vedena v drtivé většině v elektronické podobě, sebou nese finanční náklady, které zahrnují nejen prvotní podstatnou investici do změny fungování zejména ordinací, ale i následné a v podstatě kontinuální výdaje spojené s technickými prostředky, jejich údržbou a pravidelnou aktualizací. Předkladatel zcela opomenul zásadní spektrum poskytovatelů zdravotních služeb, kterým jsou ambulantní specialisté a registrující lékaři, kteří nejsou nijak financování ze státních či krajských rozpočtů a náklady na elektronizaci plně hradí z vlastních zdrojů, aniž by toto předkladatel, respektive stát, například zohlednil v úhradách za poskytovanou péči či jiným způsobem tyto poskytovatele zdravotních služeb podpořil,“ upozornila ve svých připomínkách ČLK.

V nepříliš kladném hodnocení komoru nyní podpořilo také Sdružení ambulantních specialistů v čele s předsedou Zorjanem Jojkem. „Stručně řečeno, ČLK má v tomto pravdu. Faktem je, že mimo eRecept, který byl nejspíše reakcí na covid, – a stejně nefunguje, jak by měl – nám stát s elektronizací vůbec nepomohl, ačkoliv sám na ni od EU čerpá desítky miliard, což je jistě špatně,“ okomentoval Jojko situaci pro Zdravotnický deník.

Byť došlo ze strany poskytovatelů k četné kritice, ministerstvo zdravotnictví žádné jednání s ČLK ve věci nákladů spojených s elektronizací neplánuje. „Náklady spojené s vedením zdravotnické dokumentace jsou zahrnuty v režijních nákladech poskytovatelů,“ uvedl stručně na dotaz Zdravotnického deníku mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Ačkoli mají ambulantní specialisté zájem aktivně se na elektronizaci podílet, náklady spojené se zavedením a správou systému podle nich nesmějí odčerpávat finance určené na běžnou léčebně preventivní péči, a to až do doby, kdy bude možné určit, jakou úsporu přináší.

Dalším důležitým bodem je podle předsedy Jojka to, že náklady spojené s hardwarem, softwarem a službami pro elektronizaci zdravotnické dokumentace by měly být zdravotnickým zařízením kompenzovány. „Tyto výdaje by měly být hrazeny nad rámec standardních úhrad za poskytovanou zdravotní péči, čímž se zamezí jejich přímému dopadu na běžné provozní náklady zdravotnických zařízení,“ uzavřel Jojko.

-ns-