Zaplavená Opava. Foto: Facebook Město Opava

Zvláštní opatření nebo nařízené očkování kvůli záplavám nehrozí, míní Prymula


V souvislosti se záplavami varuje ministerstvo zdravotnictví před rizikem zvýšeného výskytu žloutenky, leptospirózy, salmonelózy, úplavice a dalších nemocí. Ministr Vlastimil Válek také dnes oznámil, že v zaplavených oblastech se připravuje očkování proti žloutence typu A, které bude zdarma a dobrovolné. Jestli z infektologického hlediska hrozí, že budou muset být v některých oblastech přijata a nařízena nějaká zvláštní zdravotní opatření, případně i nařízené povinné očkování jsme se zeptali místopředsedy Výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP Romana Prymuly. Podle něj výjimečná opatření v tuto chvíli nehrozí.

„Osobně si myslím, že to nehrozí. Situace po záplavách není až tak vážná, že by tu byly nějaké dlouhodobé náplavy v zaplavených lokalitách, kvůli nimž by hrozilo obtížné zásobování. Takže si myslím, že nehrozí riziko onemocnění přenášených vodou,“ řekl Zdravotnickému deníku Roman Prymula.

Podle něho by situaci mohl výrazně zhoršit právě nedostatek vody, u nichž mají lidé jistotu její zdravotní nezávadnosti. „Z hlediska hygienické situace si myslím, že jsme schopni všechny zabezpečit balenou vodou dostatečně rychle, takže nebude nutné konzumovat vodu jinou. Ale dokonce i v případě, že by taková situace nastala, tak půjde o vodu převařenou a u ní je riziko opravdu minimální,“ vysvětlil Prymula.

Co se pitné vody týče, zprávy jsou zatím příznivé. Podle hlavní hygieničky Barbory Mackové neexistují informace o tom, že by povodeň poškodila některou z vodáren dodávající vodu do velké oblasti nebo měla dopad na kvalitu dodávané vody. Informaci přinesla ČTK s tím, že hygienici nebo zdravotníci zatím v žádném kraji nezaznamenali ani vyšší výskyt některého z infekčních onemocnění. „Ale samozřejmě v rámci zkušeností s povodněmi se mohou objevit infekce, ať už je to leptospiróza, nebo třeba žloutenka typu A,“ řekla Macková a dodala, že také začíná sezona respiračních nemocí.

Z většího výskytu leptospirózy Prymula nemá. „Leptospiróza hrozí primárně při nějakém poranění, proto ani u ní nevidím riziko jako plošné. Šlo by spíš o jednotlivé výskyty, které se mohou objevit,“ uvedl.

Očkování jen dobrovolné

Co se týče možného nařízeného očkování týče, to by podle Prymuly přicházelo v úvahu jen u hepatitidy typu A, nepovažuje to ale za nijak pravděpodobné. „To jsme zažili při epidemii minulé, kdy ale šlo spíše o nějaká ohniska v romských komunitách. Nemyslím si, že by tu v tuhle chvíli takové riziko hrozilo, protože hepatitida typu A je vcelku pod kontrolou,“ popsal místopředseda Výboru České vakcinologické společnosti.

Dobrovolné očkování zdarma připravuje v postižených oblastech ministerstvo zdravotnictví. „Musí to být zdarma, nemůžeme po těch lidech chtít, v těch ohrožených oblastech, aby si tyto věci platili,“ řekl ministr Vlastimil Válek, podle něhož informovala o nutnosti připravit se na očkování proti hepatitidě typu A hlavní hygienička Barbora Macková již na pondělním mimořádném jednání vlády.

Ministerstvo spolu se Státním zdravotním ústavem vydalo doporučení pro obyvatele i samosprávy, jak se v zaplavených oblastech bezpečně chovat.

-jkn-