S organizováním protestů a stávek má Odborový svaz Marburger Bund, který zastupuje právě lékařské profese, bohaté zkušenosti. Zdroj foto: Marburger Bund

Tisíce lékařů vyšly v Německu do ulic. Chtějí vyšší platy i lepší pracovní podmínky

Začátek tohoto týdne se v Německu nesl ve znamení protestů lékařů, kteří pracují v městských nemocnicích. V pondělí došlo na to, před čím varoval odborový svaz Marburger Bund, který lékaře zastupuje, tedy na výstražnou stávku. Do ulic německých měst vyšly tisíce protestujících lékařů, kteří požadují zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek. O výstražné stávce informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Tisíce lékařů z městských nemocnic se v pondělí ve Frankfurtu nad Mohanem zúčastnily protestního shromáždění. Lékaři v rámci protestu vyjádřili svoje požadavky, kterými je dosažení lepších pracovních podmínek a také zvýšení platů. K výstražné stávce se rozhodli poté, co kolektivní vyjednávání mezi odborovým svazem Marburger Bund a zaměstnavateli reprezentovanými Asociací městských zaměstnavatelských svazů (VKA – Vereinigung der kommunalen Arbeitgeberverbände) stále zůstávají na mrtvém bodě.

Léčíme lidi, ne nemocný systém

Protestující lékaři pomocí píšťalek a transparentů upozorňovali na nedostatek personálu a přepracovanost. Na shromáždění se objevovala řada hesel jako například „Všechno má svůj konec, jen pohotovost žádný“, „Lékaři na hranici = pacienti v ohrožení“ nebo „Léčíme lidi, ne nemocný systém“.

Podle odborářů jen ve Frankfurtu nad Mohanem protestovalo kolem tří tisíc lékařů, odhady policie byly nepatrně nižší. Do protestů se však nezapojili jen lékaři z Hesenska, ale i z dalších spolkových zemí, včetně Bavorska, Severního Porýní-Vestfálska, Bádenska-Württemberska a Dolního Saska.

„Požadavky odborů v současném kole kolektivního vyjednávání byly na stole už několik měsíců,“ řekla na shromáždění předsedkyně odborového svazu Marburger Bund Susanne Johnaová. A zároveň obvinila zástupce zaměstnavatelů z toho, že jednání záměrně blokují svým setrvalým odmítáním jakýchkoli požadavků ze strany lékařů, respektive odborů.

Odboráři očekávají, že na dalším kole jednání by měla být ze strany zaměstnavatelů předložena nabídka, o které bude možné uvažovat. „Pokud si někdo myslí, že na nás platí, když nás bude i nadále ignorovat, pak říkám, že se mýlí,“ dodala Johnaová. Další zástupci odborů během shromáždění pohrozili dalšími protesty, pokud nenastane ochota k jednání a nalezení shody.

Nejen vyšší platy

Spolupředseda odborového svazu Marburger Bund Andreas Botzlar obvinil zaměstnavatele, že neustále jen tlačí na zvyšování efektivity, a to mnohdy až do extrému. „Nemocnice nejsou továrny,“ řekl.

Odborový svaz Marburger Bund požaduje zvýšení platů lékařů městských nemocnic o 8,5 procenta. Odbory zároveň chtějí zjednodušit pravidla pro práci na směny. Systém by podle nich měl být postaven na jakémsi základním koridoru pracovní doby, který by trval od 7:30 do 18:00. Pokud by lékaři pracovali mimo tento koridor, měl by jim náležet příplatek. Koridor by však nesloužil jen jako vodítko pro stanovení měsíční mzdy, ale odvozoval by se od něho také nárok na dodatečnou dovolenou.

„My však jen ze strany VKA slyšíme, že je zapotřebí stávající systém zachovat, protože je osvědčený po desítky let. To ale považujeme za nezodpovědné vůči našim členům, kteří dnes pracují de facto ve směnném a střídavém režimu. Podle nás však tento systém není udržitelný a je zapotřebí jej změnit,“ zdůraznil Botzlar.

Neúměrné zvýšení nákladů, varují nemocnice

Odbory dále požadují zlepšení podmínek pro lékaře, kteří pravidelně slouží na pohotovosti. Součástí toho je také požadavek na výrazné zvýšení příplatků právě za pohotovosti.

Zástupci městských nemocnic však argumentují, že situace zdravotnických zařízení je velmi neutěšená. „Efekt implementace všech těchto požadavků by představoval navýšení nákladů v některých případech i o více než 20 procent,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt Dirk Töpfer, jeden z vyjednavačů za VKA a obchodní ředitel Městské nemocnice v Drážďanech.

Zdeňka Musilová