Potenciální evropský komisař Olivér Várhelyi. Zdroj X/Olivér Várhelyi

Úkoly komisaře pro zdraví: Farmabalíček, EHDS i plýtvání potravinami 

Budování Evropské zdravotní unie, předložení Zákona o kritických léčivech či důraz na prevenci. To jsou jen některé z řady úkolů, které předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pověřovacím dopise vytyčila nově nominovanému komisaři pro zdraví a blaho zvířat Olivéru Várhelyiovi. Ten se již nechal slyšet, že svou nominaci vnímá jako poctu maďarským zdravotnickým odborníkům.

„Po zdolání pandemie se objevily nové zdravotní hrozby a výzvy a my musíme nadále posilovat naši prevenci, odolnost a konkurenceschopnost prostřednictvím našich zdravotnických politik,“ uvádí Leyenová v dopise Várhelyiovi. Předně ho proto pověřuje dokončením Evropské zdravotní unie, a to další diverzifikací dodavatelských řetězců, zlepšením přístupu k nejmodernější léčbě, zvýšením konkurenceschopnosti a bezpečnosti zdravotnických systémů a prací na strategických zásobách. To vše za přístupu tzv. One Health, který má zohledňovat „propojení lidí, zvířat a jejich životního prostředí“.

Várhelyi má rovněž za úkol předložit Zákon o kritických léčivech, který bude adresovat nedostatky léčiv a zdravotnických prostředků. „Evropa potřebuje silný a inovativní farmaceutický sektor. Povedete úsilí na podporu Evropského parlamentu a Rady při dokončování práce na farmaceutické reformě a budete dohlížet na její implementaci,“ stojí v dopise. Takzvaný farmaceutický balíček je jedním ze stěžejních projektů, které nový Evropský parlament zdědil po minulém mandátu. Von der Leyenová dále požaduje, aby Varhelyi vedl Evropský zákon o biotechnologiích, který se bude zabývat potřebou regulačního prostředí podporujícího inovace v oblasti hodnocení zdravotnických technologií či klinických zkoušek.

Důležitou součástí vytyčených povinností je i dokončení Evropského prostoru pro zdravotní data (EHDS) a ve spolupráci s výkonným místopředsedou pro technickou suverenitu, bezpečnost a demokracii připravit evropský akční plán pro kybernetickou bezpečnost nemocnic a poskytovatelů zdravotní péče – a to ve lhůtě prvních sta dnů mandátu.

Boj s nepřenositelnými chorobami

„Chci, abyste zvýšili naši aktivitu v oblasti prevence zdraví a zajistili komplexní přístup k podpoře zdraví a prevenci nemocí v průběhu celého života. Investice do účinných preventivních opatření sníží zátěž nepřenosných onemocnění, pomohou odlehčit systémům zdravotní péče a podpoří dlouhověkost ve zdraví,“ je dalším bodem v pověřovacím dopise von der Leyenové.

Součástí toho je revize tabákové legislativy, zejména pokud jde o regulaci přístupu mladých k tabákovým a nikotinovým výrobkům, a také pokračování implementace evropského plánu boje proti rakovině. Předsedkyně komise současně vyzývá svého nominanta k vytvoření obdobných plánů i pro další oblasti a nepřenosné nemoci, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, degenerativní choroby, autismus či mentální zdraví.

K poslední jmenované oblasti předsedkyně dodává, aby se Várhelyi zaměřil na dopady sociálních médií a nadměrné využívání mobilních zařízení na mentální zdraví zejména mladých lidí. Za tímto účelem se chystá celoevropský výzkum, jehož výsledky mají být oporou pro širokou diskuzi.

Komisař se bude dále věnovat řešení antimikrobiální rezistence coby jedné z největších hrozeb současnosti.

Pocta maďarským odborníkům

Do kompetence nového komisaře bude spadat i regulace stran zvířat. „V návaznosti na stávající právní předpisy zmodernizujete pravidla týkající se dobrých životních podmínek zvířat, včetně dovozu exotických zvířat, a norem, přičemž se budete zabývat udržitelností, etickými, vědeckými a ekonomickými hledisky a očekáváním občanů,“ upřesňuje předsedkyně v dopise. Zaměřit se ale komisař má i na produkci a organickou spotřebu potravin a plýtvání jídlem.

 „Je mi ctí, že jsem byl nominován na portfolio zdraví a blaha zvířat,“ napsal Varhelyi krátce po včerejším oznámení své nominace na sociální síť X (dříve Twitter). „Tato nominace je pro mě jako pro maďarského kandidáta na komisaře poctou vynikajícím maďarským zdravotnickým odborníkům,“ dodal.

-fk-