Martin Strachoň / Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Matoušková či Sehnalová. Kteří radní pro zdravotnictví na svém postu končí?

Zdeněk Fink (HDK), Olga Sehnalová (SocDem), Petr Kulhánek (STAN) či Michaela Matoušková (STAN) – to jsou jména, která již v nadcházejícím období nebudou mít v krajích na starosti oblast zdravotnictví. Naopak ke změnám s největší pravděpodobností nedojde k Jihočeském, Jihomoravském nebo Moravskoslezském kraji, kde mají zdravotnictví v gesci Martin Kuba (ODS), Karel Podzimek (ODS) a Martin Gebauer (ANO).

S jistotou se obmění post radního pro zdravotnictví v Královéhradeckém kraji, kde se Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub) rozhodl již nekandidovat. Podobně v Olomouckém kraji se do zastupitelstva neprobojovala lídryně SocDem Olga Sehnalová, která v končícím období zastávala post radní pro zdravotnictví.

V Karlovarském kraji měl zdravotnictví na starosti dosavadní hejtman Petr Kulhánek (STAN), který ovšem vzhledem k drtivému vítězství ANO, které získalo 28 křesel z 45 (tudíž nebude potřebovat koaličního partnera), již mít oblast s největší pravděpodobností v kompetenci nebude. 

Podobně je na tom Michaela Matoušková (STAN) v Pardubickém kraji, kde vznikne koalice 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS. STAN tak zůstane v opozici.

S postem radního pro zdravotnictví se zřejmě bude muset rozloučit i Pavel Hais (Piráti) v Plzeňském kraji, kde 24 z 55 mandátů získalo hnutí ANO. Vítězové totiž požadují post hejtmana pro stínového ministra zdravotnictví Kamala Farhana a k tomu sedm či osm míst radních včetně toho pro zdravotnictví. 

K obměně na postu radního pro zdravotnictví dost možná dojde také v Olomouckém kraji, kde zvítězilo hnutí ANO s 26 z 55 zastupitelů. Ovšem vzhledem k tomu, že do většiny ANO scházejí dva mandáty, odstartovala již povolební jednání s tím, že koalici s ODS, odkud je i dosavadní radní pro zdravotnictví Dalibor Horák, hnutí nevyloučilo.

Nejasné šance na obhájení mandátu radního pro zdravotnictví má Vladimír Novotný (SocDem) na Vysočině. Zde zvítězilo hnutí ANO s 18 ze 45 zastupitelských postů, ovšem nad tím, kdo povede kraj, zůstává velký otazník. Dosavadní koalici totiž do většiny schází jeden post – strany Společně se starosty pro občany (11 mandátů), Starostové pro Vysočinu (4 mandáty), KDU-ČSL (4 mandáty) a Sociální demokracie (3 mandáty) mají dohromady 22 zastupitelů, přičemž není pravděpodobné, že by do koalice přibraly poslední dva subjekty, které získaly zastupitelské posty, tedy STAČILO! (3 mandáty) či SPD, Trikoloru a Pro (2 mandáty). 

V Jihočeském i Moravskoslezském kraji nejsou třeba koalice

A kdo si naopak mandát pravděpodobně udrží? Vzhledem k jasnému vítězství ODS v Jihočeském kraji (34 z 55 mandátů), kde si v uplynulém volebním období stáhl zdravotnictví pod svá křídla hejtman Martin Kuba (ODS), zřejmě nedojde v této oblasti k žádné změně.

Vysoce pravděpodobně zůstane post radního pro zdravotnictví také Karlu Podzimkovi (ODS) v Jihomoravském kraji, kde ODS získala 31 z 55 mandátů a druhé ANO tak nechala se 22 mandáty za sebou. V tuto chvíli se rýsuje koalice se Starosty pro Jižní Moravu, kteří získali čtyři mandáty.

Také v Moravskoslezském kraji zřejmě zůstane radním pro zdravotnictví i nadále Martin Gebauer (ANO), protože hnutí zde zvítězilo většinou 35 z 65 mandátů, takže nebude potřebovat koaličního partnera.

Slušnou šanci na obhájení postu pak má v Ústeckém kraji Radim Laibl (ANO). Hnutí ANO zde získalo 26 z 55 mandátů, a i když nemá většinu, bez něj se koalice neobejde. 

Znovuzískat mandát radního pro zdravotnictví ve Středočeském kraji může Pavel Pavlík (ODS). Ačkoliv SPOLU skončilo ve volbách třetí se 13 ze 65 mandátů, jednají s ním jak vítězné ANO (25 mandátů), tak druhý STAN (20 mandátů).

Setrvat na postu radního pro zdravotnictví může i Vladimír Richter (ODS) v Libereckém kraji. Zde, stejně jako v minulém volebním období, vyhráli Starostové pro Liberecký kraj (mají 20 mandátů ze 45), kteří by mohli – opět podobně jako v končícím období – uzavřít koalici se SPOLU, které získalo pět mandátů.

-mk-