Kamal Farhan (ANO). Foto: Radek Čepelák

Farhan: I jako hejtman chci zůstat stínovým ministrem zdravotnictví

Hejtmanem v Plzeňském kraji, kde volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 24 z 55 mandátů, se zřejmě stane Kamal Farhan. V neděli večer ANO oznámilo, že Plzeňský kraj povede v následujícím období spolu se STAN a Pro náš kraj, přičemž ANO má mít osm postů radních včetně hejtmana a oblasti zdravotnictví. Farhan se ale rozhodně jako stínový ministr zdravotnictví nechystá opustit téma zdravotnictví na celostátní úrovni. Zatímco v oblasti povolebního vyjednávání na kraji byl ještě v neděli odpoledne Farhan opatrný a ohledně prioritních témat nechtěl příliš prozrazovat, ve svém působení v celostátní politice má jasno: i nadále chce být stínovým ministrem, přičemž kritiku Vlastimila Válka navíc posílí o krajskou úroveň. „Zdravotnictví je klíčové regionální i celostátní téma. Nedá se oddělit,” řekl Zdravotnickému deníku Farhan (své představy o zdravotnictví v Plzeňském kraji představil Farhan v předvolebním rozhovoru pro ZD zde).

V Plzeňském kraji jste jako kandidát na hejtmana vyhrál krajské volby s téměř 40 procenty hlasů. Stanete se hejtmanem?

Předpokládám, že ano. Rozhodující ale při vyjednávání je, abychom mohli splnit, co jsme slíbili. Rozhodně se nebojím odpovědnosti, ale chci říct, že daleko víc, než bafuňářství, je pro mě důležité, abych nezklamal lidi, kteří nám dali důvěru.

Jakou koalici v kraji bude chtít složit?

Od začátku říkáme, že naším cílem je najít partnera, který bude respektovat náš program.

Která témata budou klíčová pro program budoucí Rady Plzeňského kraje?

Mám připravený seznam našich priorit a půjdeme postupně. Teď musíme rozhýbat věci, které máme připravené, abychom lidem v kraji usnadnili život. Vím, že odpověď není zcela konkrétní, ale v tuto chvíli, dokud není domluvená koalice, to jinak opravdu nejde.

Opouštíte jako stínový ministr zdravotnictví za hnutí ANO téma zdravotnictví na celostátní úrovni?

Rozhodně ne. Lepší vláda je unikátní platforma a díky důslednosti Karla Havlíčka první skutečně funkční stínová vláda v Česku. Mluvil jsem se stínovým premiérem o tom, že bych rád v Lepší vládě v pozici stínového ministra zůstal a on souhlasil. Takže ministr Válek má teď dvojitou smůlu. Kromě tvrdého kritika z pozice stínového ministra mu jsme nyní, spolu s mými kolegy z jiných krajů, připraveni zastavit například jeho plány na omezování zdravotní péče v krajích.

-red-