Ilustrační foto: Pixabay

EZKarta nově obsahuje údaje o očkování od roku 2010

Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo další aktualizaci EZKarty, která rozšiřuje sadu dat o očkování vedená v Národním registru hrazených zdravotních služeb. Jedná se o údaje o očkování, které vykázal očkující lékař vůči zdravotní pojišťovně od roku 2010. Prozatím zde budou data u lidí nad 18 let.

„Toto rozšíření EZKarty přináší pacientům i lékařům další data pro lepší orientaci v očkovacích záznamech a zásadně tak zlepšuje celkovou dostupnost zdravotnických informací,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Do dnešního dne se v očkovací průkazce zobrazovala pouze očkování provedená po 1.1. 2023. Nově zde ale budou i data o očkování, které vykázal lékař vůči pacientově zdravotní pojišťovně v letech 2010 až 2022. Nová sada dat má informativní charakter a pacient zde nenalezne náklady na provedená očkování. Obě sady dat budou v EZKartě graficky odlišeny.

Z důvodu snížení a rozdělení zátěže na systémy provozované státem se v první fázi tato aktualizace týká pouze osob starších 18 let, mladším osobám bude tato funkcionalita zpřístupněna v průběhu dalších týdnů. Jelikož očkování nebyla před loňským rokem centrálně sbírána, ministerstvo upozorňuje, že se v údajích mohou vyskytnout chyby. Takové údaje bude možné opravit prostřednictvím telefonní linky 1221.

Aplikace EZKarta se transformovala z dřívější aplikace Tečka, která v době covidové pandemie dosáhla masového rozšíření mezi občany, v roce 2023 ji v mobilních telefonech mělo bezmála 2,5 milionu lidí. Lidé v aplikaci zatím naleznou svoji očkovací průkazku s daty od 1. ledna 2023. Vývoj aplikace stál podle informací ministerstva 7 milionů korun.

Dalším plánovaným krokem bude možnost nahlédnout skrze mobilní aplikaci do své zdravotnické dokumentace a uchovávat své lékařské zprávy.

-red-