Foto: CCnull/Marco Verch

V USA dostalo zelenou očkování proti chřipce do nosu. Lidé si ho mohou aplikovat sami

První vakcína proti chřipce, která nemusí být podávána poskytovatelem zdravotní péče, schválil v pátek americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Sprej do nosu FluMist proti chřipce A a B je možno podat svépomocí nebo pečujícím a je určen lidem ve věku dva až 49 let. Původně bylo očkování schváleno FDA v roce 2003 u jedinců ve věku 5 až 49 let a v roce 2007 jeho použití úřad posvětil i pro děti ve věku 2 až 5 let.

„Dnešní schválení první vakcíny proti chřipce pro vlastní aplikaci nebo aplikaci pečovatelem poskytuje novou možnost, jak získat bezpečnou a účinnou vakcínu proti sezónní chřipce, a to s potenciálně větším pohodlím, flexibilitou a dostupností pro jednotlivce a rodiny,“ řekl Peter Marks, ředitel Centra pro biologické hodnocení a výzkum FDA. „Každoroční očkování je nejlepším způsobem, jak zabránit chřipce, která může mít za následek vážné komplikace, včetně hospitalizace a smrti. Toto schválení přidává další možnost očkování proti chřipkovému onemocnění a demonstruje závazek FDA podporovat veřejné zdraví,“ dodal.

Každá chřipková sezóna je jiná a zdravotní dopady se mohou v jednotlivých sezónách lišit. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA má chřipka za následek přibližně 9,3 milionu až 41 milionů onemocnění, 100 tisíc až 710 tisíc hospitalizací a 4 900 až 51 tisíc úmrtí ročně. Každou sezónu je k dispozici řada vakcín schválených FDA.

FluMist společnosti MedImmune LLC obsahuje oslabenou formu živých kmenů chřipkového viru a rozprašuje se do nosu. K pořízení je ovšem stále vyžadován předpis. Nyní existují dvě schválené možnosti pro aplikaci vakcíny – buď ji může podat poskytovatel zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení včetně lékárny, nebo příjemce vakcíny či pečovatel starší 18 let. Aby se vyhodnotilo, zda byly pokyny k použití vhodně navrženy, byla provedena studie, která potvrdila, že příjemci a pečovatelé mohou vakcínu bezpečně a efektivně aplikovat. Z

Pro ty, kdo si budou chtít vakcínu aplikovat sami, plánuje výrobce zpřístupnit vakcínu prostřednictvím online lékárny třetí strany. Při objednávce přitom zájemce podstoupí screening a posouzení způsobilosti, a pokud se zjistí, že zamýšlený příjemce vakcíny je způsobilý, lékárna vystaví recept a odešle vakcínu na adresu uvedené osoby. Zaslaná vakcína přitom obsahuje jak informace pro pacienty a jejich pečovatele, tak návod k použití s podrobnými pokyny pro skladování, podávání a likvidaci přípravku.

Nejčastěji hlášenými vedlejšími účinky FluMist jsou horečka u dětí ve věku 2 až 6 let, rýma a ucpaný nos u jedinců ve věku 2 až 49 let a bolest v krku u dospělých.

-mk-